Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Generallöjtnant Michael Claesson: Här kan utländska soldater placeras. Foto: SVT

Generalen om Natobeskedet: Lättad – men korkar inte upp champagnen än

Uppdaterad
Publicerad

Generallöjtnant Michael Claesson, chef för den svenska försvarsstaben, menar att Försvarsmakten är väl förberedd för ett Natomedlemskap. Han är glad över att processen nu verkar vara i mål.

– Jag är lättad. Samtidigt är jag realist, två parlament ska ratificera innan jag öppnar min champagneflaska. Men allt pekar på att detta kommer att gå bra, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Michael Claesson fortsätter Försvarsmakten sitt redan påbörjade arbete för att på alla fronter integrera sig med Nato. Det rör sig bland annat om logistik, administration, ledningsfrågor och ihopkopplandet av olika it-system.

Man ska också planera för att få ut försvarets personal till Natohögkvarter i andra länder.

Sverige och Nato

– Vi kommer att fullfölja många av förberedelserna som vi ägnat åt oss det senaste året. Trots att det funnits politiska vägbulor, minst sagt, så har vår integreringsprocess fortsatt, säger Michael Claesson.

– Nu kommer vi också att behöva, när väl ratificeringen är klar, påbörja utsändandet av personal samt integreringen i Natos förmåge- och operationsplanering.

Arbetet kan ta flera år

Det kan ta lång tid innan Sverige är helt i takt med Nato, enligt Michael Claesson.

– Det är naturligtvis en lång period av fortsatt integrering som ligger framför oss. Man räknar med sex år från dag ett till att vi är en konsoliderad medlem. Jag säger inte att det behöver ta så lång tid, men det är tiden som Nato stipulerar för att man ska nå till en viss nivå, säger han.

– Det kan till exempel handla om att bli helt integrerad i Natos gemensamma luft- och robotförsvar. Det är en tekniskt avancerad men mycket viktig förmåga som vi sätter högt på prioriteringslistan.

Västkusten pekas ut som möjligt värdområde

Försvarsmakten har sedan en tid haft i uppdrag att kunna leverera så kallat värdlandsstöd, att kunna ta emot utländska trupper på svensk mark – till Nato men också andra länder, enligt Michael Claesson.

– Men det är inte tal om några permanenta baser i det här läget, säger han.

Finns det några särskilda platser ni planerar att hysa dem på?

– Jag vill inte peka ut något särskilt. Men jag kan säga så mycket att den svenska västkusten alltid kommer vara av intresse, liksom de olika förbindelselederna mellan Norge och Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet