• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Antalet samtal till Giftinformationscentralen om lustgas har ökat stort under 2021. Foto: Fredrik Sandberg/TT samt SVT

Rekordökning av frågor om lustgas till Giftinformationscentralen

Publicerad

Antalet samtal till Giftinformationscentralen som gäller lustgas har ökat lavinartat de senaste tio åren. Från fem till tio frågor per år i början av 2010-talet till cirka 50 under 2020. I år är frågorna redan uppe i omkring 120 stycken.

– Det är en oerhört tydlig trend. Vi har en tydlig känsla att det här är något som ökar väldigt, väldigt mycket, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Till Läkemedelsverkets giftinformationscentral kan vem som helst ringa för att få vägledning och hjälp, dit inkommer omkring 100 000 frågor per år. Johanna Nordmark Grass, överläkare på GIC, menar att det är ett trubbigt mått att spå samhällstrender baserat på samtalen: Inringarna måste själva uppge vad de fått i sig och långt ifrån alla som upplever problem med lustgas hör av sig.

Ändå ser de en extremt tydlig ökning av just samtal som rör lustgasanvändande.

– Det finns fog för att vara orolig. Lustgas används på ett sätt som jag aldrig sett tidigare, säger Johanna Nordmark Grass.

Förutom samtalen till jourtelefonen har också samtal från kommuner och fältassistenter ökat under 2021.

– Vi har signaler från hela landet att det här ökat, det är inte ett Stockholmsfenomen.

Sverige sticker inte ut från andra länder i det här avseendet menar GIC, en liknande trend ses i resten av Europa och globalt.

Ökning av de som tar stora mängder

Antalet samtal som handlar om långvarig och omfattande lustgasanvändning har tiofaldigats sedan förra året. GIC är medvetna om att det finns unga som tar 50 till 100 lustgaspatroner under en dag eller helg, vilket riskerar att slå ut vitamin B12 i kroppen. Det kan i värsta fall ge utslag på nerverna i form av domningar, nervbortfall och fumlighet.

– Det är nog rätt okänt för många att man kan få det här symptomen om man använder mycket lustgas. Ju mer man använder det desto farligare är det men det går inte att sätta en miniminivå för när användandet är ofarligt och inte, säger Nordmark Grass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.