Giftig båtfärg stör havsliv

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av miljögiftet TBT är höga i svenska hamnar och marinor, trots att mindre båtar inte fått använda bottenfärger med TBT sedan 1989. Det visar en omfattande studie gjord av Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Halterna är upp till 1.000 gånger högre än det sk eko-toxikologiska värdet, dvs vad organismer klarar av innan de påverkas. Det påverkar bl.a. snäckor som fått förändrade könsorgan.

Giftet lagras i bottensediment som rörs upp av båttrafiken. Det finns även misstankar om att förbjudna färger ännu används, skriver SvD.

Enormt giftigt

Ingemar Cato är docent vid SGU:s enhet för geofysik och marinfysiologi. Han har forskat på TBT sedan början av 2000-talet.

-Jag vågar påstå att man knappast känner till något ämne som är så giftigt på så låg nivåer. Det är ett av de absolut värsta miljögifterna som släppts ut, säger han.

Ekosystemet skadas svårt

Forskning har visat att TBT ger svåra effekter för hela ekosystemet. Bland annat delfiner, valar och havsutter på påverkas. På västkusten fanns tidigare den så kallade purpursnäckan som nu helt utrotad, till stor del på grund av TBT. Snäckans sädesledare började växa över könsöppningen och snäckan blev steril.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.