Indien står för 60 procent av världens glimmer- eller micaproduktion. Det mesta som exporteras därifrån kommer från illegala glimmergruvor där barn ner till fyra års ålder arbetar.
Mica är inte farlig mot hälsan för de som använder sminket men barnen som bryter mineralet riskerar hälsan och missar skolgången.
SVT Nyheter har under ett par dagar varit i kontakt eller har försökt komma i kontakt med stora svenska sminkföretag som H&M, Oriflame, Make up store och Face.
Vi har bland annat frågat dem om mica ingår i deras produkter och hur de försäkrar sig om att mineralet inte har tagits fram med hjälp av barnarbetare.
Strikta uppförandekoder
H&M har lämnat ett kort skriftligt meddelande där de inte svarar på frågan om de använder mica eller inte men skriver att de finner barnarbete oacceptabelt och att ”det fastställs i deras uppförandekod som samtliga av företagets leverantörer förbinder sig att följa”. Efter vår information kommer de nu att undersöka saken vidare, skriver de.
Från Oriflame har vi fått ett betydligt fylligare svar. Företaget säger att det använder sig av både naturlig och syntetisk mica. De skriver:
”Vi har en strikt uppförandekod på Oriflame och vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att våra leverantörer lever upp till den. Den är ett grundläggande krav för att arbeta med oss och ett brott mot denna skulle innebära att vi omedelbart vidtar åtgärder.”
På Face säger man att skulle det ta mycket lång tid att finna svaren på våra frågor och Make up store fick vi aldrig tag på.
Väldigt vanligt med mica i smink
Enligt branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF, är det väldigt vanligt att sminkföretagen har mica i sina produkter.
– Det är ju det man använder för att ge den här glimrande känslan i puder och annat, säger Olof Holmer, vd på KTF.
Men trots garantier om att barnarbetare inte förekommit i brytningen av mica har det internationellt visat sig gång på gång att intygen inte alltid stämmer. Något som skapat irritation bland märkesföretagen.
Syntetisk mica en möjlighet
Bland annat de svenska sminkföretagen är enligt KTF nu inne i diskussionen om att man ska sluta att använda det naturliga mica och byta ut den mot syntetisk sådan som är dyrare men också renare.
Ett alternativ är om man ska köpa mineralet från andra delar av världen men då handlar det om de kan komma upp i tillräckligt stora produktionsvolymer och vad produkten kommer att kosta.
– Vad företagen helst vill är ju naturligtvis att bidra till en positiv utveckling i bland annat Indien. Men ska det se ut så här hela tiden, då kommer man att dra sig ur Indienmarknaden. Något som även är negativt för Indien, säger Olof Holmer.
Glimmer i SVT:s smink
Sedan SVT:s inslag har det framkommit att glimmer finns i det smink som SVT använder för att sminka programledare och gäster inför sändning.
– Vi fick en chock och kastade oss över allt smink vi hade och insåg att det förekommer i alla märken, säger Mariana Engvall, gruppchef med ansvar för sminkinköp vid SVT.
Det finns i dag ingen given plan för SVT:s framtida sminkinköp, men Mariana Engvall menar att det är ohållbart att fortsätta använda produkter som involverar barnarbete.
– I min värld anser jag att vi inte ska köpa in någonting nytt utan att kolla vad det innehåller.
Faktaruta Mica/glimmer:
* Mica är det internationella namnet på mineralet glimmer som pulveriserat används i stor utsträckning inom kosmetikaindustrin. Men det används också för elektriska isolationssystem och som material till fönster i ungnar och kaminer eftersom den tål mycket höga temperaturer.
* Glimmer är ett ljusreflekterande mineral vars användning i smink exploderat under de senaste åren. Efterfrågan har ökat i takt med att allt fler konsumenter vill ha naturligt smink utan kemikalier.
* Mica är det namn som anges i uppräkningen av ingredienser i sminkprodukternas kartonger eller följeblad.
* Mineralet glimmer kan lätt spaltas i tunna, glänsande skivor. Det ingår i olika bergarter som gnejs och granit.
* Mineralet finns inte bara i skönhetsprodukter som skimrar utan finns även i produkter som är matta.
* Mica tillverkas också lagligt. Det vill säga utan barnarbete.