SVT har kartlagt samtliga 470 tillsynsbesök som länsstyrelserna gjort hos kommunernas överförmyndare de senaste fyra åren. Där har länsstyrelserna gått igenom slumpmässigt utvalda fall. Fall som handlar om gode män som säljer fastigheter till underpris, tar vinsten själv eller säljer till sitt eget företag.
Bara en polisanmälan
Bara i de slumpmässigt valda filerna hittar vi uppgifter om 26 miljoner kronor som försvunnit, från konton som skulle skötas av gode män. I bara ett enda av dessa fall, uppges att överförmyndaren polisanmält saken. Det finns inte heller något regelverk för vem som ska polisanmäla gode män som missköter sig.
Socialtjänsten upptäckte fiffel
En god man ska hjälpa utsatta, gamla eller sjuka att sköta sin ekonomi, men Lena Lindbergs gode man tog istället, under flera år, pengar från henne. Det upptäcktes när socialtjänstens boendestöd började granska hennes ekonomi. De fann att pengar förts över från Lena till hennes gode man, berättade Lena för SVT.
Avrådde från polisanmälan
Socialtjänsten frågade kommunens överförmyndare, som har tillsyn över de gode männen, om de skulle polisanmäla:
– Jag ringde till överförmyndaren i Skövde, och jag frågade honom också om vi skulle polisanmäla med en gång, och det tyckte inte han, berättar boendestödjaren Marianne Wallgren.
Gåvor till sig själva
Det kan också handla om pengar som försvinner direkt in på de gode männens konto eller som gåvor till sig själva eller andra.
– De som har god man behöver verkligen en god man, som hjälper dem framåt, så att de ska få samma möjligheter som vi alla har. Och så blir det en annan effekt, motsatt verkan. Livet blir ännu mer begränsat, säger boendestödjaren Marianne Wallgren.