Göran Lambertz förflyttas – men bara i tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz får nya arbetsuppgifter och börjar på Lagrådet om en vecka. Men han kommer bara vara där i tre månader.

Om en vecka börjar han arbeta på Lagrådet.

– Jag säger till dig precis som till alla andra journalister som ringt i dag att jag kommenterar inte vidare de uppgifterna utan följer roat spekulationerna och konstaterar att media har gått på en andra blåsning, säger han till SVT.

Fallet Thomas Quick

Bara i tre månader

Men Göran Lambertz kommer bara att tjänstgöra i Lagrådet under en mycket kort period, från den 9 december till den sista februari, uppger HD:s ordförande Marianne Lundius.

– Beslutet är fattat långt innan den här diskussionen satte i gång på nytt och har ingenting överhuvudtaget att göra med den massmediala debatten som förs, säger Marianne Lundius till TT.

När sista dagen att lämna propositioner till riksdagen närmar sig brukar ett extra lagråd krävas, säger Lundius, och bemanningen sker enligt rutin efter åldersordning. Tidigare uppgifter om att Lambertz skulle varit inne redan i början av hösten bekräftas av Lundius.

– Vi har haft så mycket att göra så därför har han fått stanna kvar, med förbehåll för när det krävs ett extra lagråd så skulle han gå in i Lagrådet.

Berörs inte av kritik

Lagrådet är en myndighet som granskar viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen. I Lagrådet ingår domare från Högsta domstolen och Högsta förvaltnings-domstolen. Minst en domare i varje avdelning ska vara aktivt justitieråd.

Kommer du att medverka i Högsta domstolen efter den 9 december?

– Ja det kommer jag att göra, svarar Lambertz som inte vill kommentera på vilket sätt han ska vara delaktig.

Lambertz säger att han inte berörs av de senaste dagarnas kritik, efter att han ifrågasatt de friande domarna mot Sture Bergwall.

– Jag berörs inte överhuvudtaget. Jag känner att det är jag som har utsatt medierna för en kritikstorm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet