Foto: TT

Gorm fällde miljoner kubikmeter skog

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Gorm fällde mellan 2 och 2,5 miljoner kubikmeter skog.

De mest omfattande skadorna har drabbat Skåne, Kronoberg, Blekinge och södra delen av Halland, enligt Skogsstyrelsen.

Tiotusentals kunder blev utan el och försäkringsbolagen räknar med mångmiljonkostnader i stormens spår. Men Gorm, som drog fram över södra Sverige i måndags, gick hårt fram även mot träden.

Enligt en bedömning från Skogsstyrelsen fällde stormen 2-2,5 miljoner skogskubikmeter i södra Götaland, vilket gör att Gorm hamnar i klass med stormen Simone i oktober 2013. Hårdast drabbades Skåne, Kronobergs, Blekinge och södra delen av Hallands län.

Skog för en miljard

– Vi jämför med Simone, eftersom det är ungefär samma områden som drabbades då, säger Stig Hermansson, som är regional skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Värdet på den fällda skogen är svårt att fastställa. Skulle träden stått kvar och avverkats i ordinarie ordning hade de kunnat inbringa omkring en miljard kronor. Det stormfällda virket är dyrare att ta hand om, enligt skogschef Göran Örlander på skogsbolaget Södra.

– Det tar mycket mer tid att än att avverka traditionellt, så det blir ju rätt stora summor som kan gå förlorade, säger Stig Hermansson.

Jämfört med stormen Gudrun 2005 var Gorm dock beskedlig. Då fälldes 75 miljoner kubikmeter skog.

Stora skogsskador de senaste åren

* Gorm går högt in på listan över stormarna som varit värst för den svenska skogen de senaste åren. Stormen fällde uppskattningsvis 2-2,5 miljoner skogskubikmeter.

* Egon i januari i år fällde 2,5-3 miljoner medan Simone 2013 fällde mellan 1,5 och 2 miljoner kubikmeter.

* Den svåraste stormen de senaste åren, Gudrun, fällde 2005 dock så mycket som 75 miljoner skogskubikmeter. Närmast efter kommer Per, som 2007 fällde cirka 16 miljoner.

* Som jämförelse skadade skogsbranden i Västmanland sommaren 2014 cirka 1,4 miljoner skogskubikmeter, enligt en uppskattning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Källa: Skogsstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.