Valduell mellan Daniel Heilborn (MP) och Anna Hrdlicka (M) Foto: SVT

Strandskyddet het fråga: ”Gotland tappar sin dragningskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Att få bygga närmare vattnet är en stridsfråga på Gotland. Se när Miljöpartiet och Moderaterna debatterar frågan i videoklippet ovan.

Miljöpartiet vill värna det nuvarande strandskyddet, med hänvisning till friluftsliv och djurliv.

– Jag vill säga att Gotland är attraktivt på grund av strandskyddet, det är därför som folk kommer hit. Orörda stränder gör att man kan gå varsomhelst och gå runt hela Gotland i ett fantastiskt djurliv, säger Daniel Heilborn (MP) ledamot av kommunfullmäktige på Gotland.

Val 2018 – #dinröst

Moderaterna vill i stället luckra upp strandskyddet för att skapa attraktiva bostadsmiljöer och tillåta mer byggnation för att minska bostadsbristen.

– En gräns på 300 meter i strandskyddet, på Gotland, gör att det blir omöjligt att skapa attraktiva bostadslägen. Vi har en bostadsbrist på Gotland och därför vill vi minska på strandskyddet, säger Anna Hrdlicka (M), ledamot av regionstyrelsen på Gotland.

Se hela valduellen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet