Gott om giftiga svampar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara goda matsvampar som just nu frodas i de svenska skogarna de giftiga svamparna är också fler än vanligt. Och för svampplockare gäller det att kunna skilja de smakliga från de potentiellt dödsbringande.

-Många tror att giftiga svampar smakar illa och att man märker om svampen man äter är farlig. Så är det inte generellt, säger svampexperten Pelle Holmberg.

De tre giftigaste svamparna som växer i Sverige är lömsk flugsvamp, vit flugsvamp och toppig giftspindelskivling. För att undvika dem bör man inte plocka vita svampar med skivor eller ”blad” som hänger under hatten, säger Pelle Holmberg.

”Vänta inte på symtom”

Den toppiga giftspindelskivlingen anses vara den allra farligaste svampen, eftersom det kan gå flera dagar innan den som har blivit förgiftad märker några symtom. Och då är det ofta för sent. Giftet drabbar njurarna, som vid det laget redan kan vara förstörda.

Om man äter en flugsvamp drabbas man däremot av illamående redan efter sex-åtta timmar och kan då söka sjukhusvård.

-Men om man misstänker att man har ätit något giftigt bör man inte vänta på symtomen. Ta kontakt med sjukhuset direkt, råder Pelle Holmberg.

TT

Så känner du igen giftsvampen

* Vit flugsvamp: vit knoppig hatt hos unga svampar, senare helt utbredd, vita skivor under hatten, relativt smal fot, längst ner löklik bas omgiven av en ”strumpa”.

* Lömsk flugsvamp: välvd till utbredd hatt, grönaktig med mörka inväxta trådar (men kan även vara vit), vita skivor, ibland med svagt gröngul ton.

* Toppig giftspindelskivling: rödbrun hatt, toppig, tjocka rödbruna skivor under hatten, ofta gulaktiga oregelbundna band på foten.

Källa: Svampguiden.com (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.