Foto: SVT

Gratis simskola på loven

Uppdaterad
Publicerad

För att fler ska nå målen i simning har Stockholm stad erbjudit gratis simskola på loven i år. Det har lett till att många fler elever nu kan simma.

Lukia Nanona går i sexan på Magelungsskolan i Stockholm. Hon minns tydligt första gången hon skulle simma med skolan.

– Jag ville inte i gå vattnet, det var jätteläskigt. Jag trodde att jag skulle drunkna eller någonting, säger hon.

För att fler elever ska nå målen i Stockholm har kommunen i år erbjudit gratis simskola under loven för alla elever i årskurs 6 till 9.

– Jag tror att skolorna klarar att lära eleverna men det är så mycket omständigheter omkring att komma in i en simhall. Vi har gjort en stor satsning i somras där vi hjälper skolorna, säger Eva Krantz, utbildningsförvaltningen Stockholm Stad.

Svårt med tider

Karin Widén är idrottslärare på Magelungsskolan. Hon upplever att det är svårt att få alla elever att nå målet i simning, och en stor utmaning är tillgången till tider i simhallarna.

– Dels är det en stor kostnadsfråga och tidsfråga, vilket gör att eleven bara får tillgång till en simhall två gånger per termin, säger hon.

”En bonus”

Att använda loven har varit ett sätt för kommunen att nyttja tider i simhallarna som vanligtvis inte används. I somras deltog runt 250 elever, och av dem lärde sig nästan 60 procent att simma de 200 meter varav 50 på rygg som krävs för att få betyg i ämnet idrott.

Lukia Nanona deltog på höstlovet – och lyckades hon också.

– Det var jättebra för de som lärde oss var duktiga. Vi var inte så många och de kunde ta oss en och en, så man lärde sig bättre, säger hon.

Även hennes idrottslärare Karin Widén uppskattar simskolorna på loven.

– Det blir en bonus för oss idrottslärare och eleverna får en möjlighet att nå målen. Det är ett komplement. Vissa elever behöver mycket simträning, de behöver mer än det vi kan erbjuda, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.