Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Paret greps av Säpo i gryningsräd – kvinnan jobbar på FRA

Uppdaterad
Publicerad

Mannen är en tidigare militär med hög rang  – kvinnan jobbar på känsliga försvarsmyndigheten FRA. Under en gryningsräd på tisdagen greps de av Säpo misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Säkerhetspolisen slog till mot minst två adresser i centrala Stockholm på tisdagsmorgonen i oktober. Grannar vittnar om hur en hög smäll hördes och om att Säpo tömde flera källarförråd.

Mannen greps redan 05.45 och fördes därefter till polisens arrest på Kungsholmen, enligt handlingar från tingsrätten. Kvinnan greps ett par timmar senare och sattes även hon i arrest. Paret anhölls senare.

Misstanken mot paret är grov obehörig befattning med hemlig uppgift, vilket klassas som ett brott mot rikets säkerhet.

Mannen, som är en tidigare militär med hög rang och nu jobbar med försvarsfrågor på en annan myndighet, nekar till brott.

– Han tillbakavisar de här anklagelserna som fullständigt ogrundade. Han är övertygad om att det också kommer att klargöras inom kort, säger försvarsadvokaten Thomas Olsson.

Jobbar på FRA

Enligt myndighetsdokumentation jobbar kvinnan på Försvarets radioanstalt, FRA. En försvarsunderrättelsemyndighet där i princip all verksamhet omgärdas av sträng sekretess. Uppdraget är att stödja regeringen, försvaret, och Säpo med utlandsunderrättelser.

– Jag har ingen kommentar i ärendet överhuvudtaget, säger kvinnans advokat Kristofer Stahre.

Inte heller FRA vill säga något.

– Vi kommenterar inte vilka personer som jobbar här. Det är både med hänsyn till arbetets natur, av säkerhetsskäl och med hänsyn till medarbetarna, säger myndighetens kommunikationschef Ola Billger.

Informerade riksdagen

SVT erfar att flertalet ministrar i centrala statsledningen informerats om Säpo-utredningen och på torsdagen informerades även riksdagen i samband med att Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must deltog i ett möte med försvarsutskottet.

– Jag kan konstatera att det rör misstankar om mycket allvarlig brottslighet. Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, utan det här är en fråga för Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Brottsligheten ska ha skett under 2023 i Storstockholmsområdet, enligt åklagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.