• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Grisbonden Mats Sonander i Kävlinge tycker att fyra veckor är en bra tid för kultingar att vara med sina mammor. Foto: TT

Grisuppfödare: ”Fyra veckor är lagom”

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverkets förslag att ta griskultingarna tidigare från suggan har väckt kritik. Mats Sonander, grisuppfödare i Kävlinge, ser ingen anledning att ändra på reglerna.

– Fyra veckor tycker jag är bra, tre veckor känns tidigt, tycker jag personligen, säger han.

Efter 14 dagar börjar kultingarna äta tilläggsfoder och efter 28 dagar är de stabila nog att övergå till enbart foder, men de verkar sakna sin mamma första dygnet, berättar Mats Sonander.

– Det är rätt så lugnt, de ligger i en flock och tyr sig till varandra, och har värme i golvet. Det handlar mycket om trygghet, att de har det varmt och torrt.

”Känns ju mindre humant”

Om kultingarna tas bort efter 21 dagar i stället för 28 kan suggan befruktas på nytt tidigare och det blir fler kultingar per sugga varje år. Men i den andra vågskålen finns förtroendet från svenska konsumenter. Mats Sonander befarar att vissa kan ogilla om det blir mindre skillnad mellan svensk och utländsk uppfödning.

LÄS MER: Hård kritik mot nya regler

– Det är högst rimligt att tro. Det känns ju mindre humant, så kan man uttrycka det.

Men han har ingen åsikt om att Jordbruksverket nu föreslår ändrad tidsgräns.

– Nej, jag har ingen synpunkt, för de har folk som är större experter än vad jag är. Det är klart att vi måste ha ekonomi i näringen och vi konkurrerar med import från utlandet. Men just nu har vi ett väldigt stöd av svenska konsumenter som vill ha svenskt kött. Det är ett jätteplus och det ska vi vara rädda om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.