-Experterna anser att vi inte har missat något uppenbart. Deras slutsats är att programmet är tillräckligt bra för att vi ska kunna gå vidare, säger Björn Dverstorp, specialist på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).
Det expertgruppen specifikt tittat på kärnkraftindustrins ansökan om slutförvar i Forsmark. Skulle ansökan gå igenom blir det den första godkända slutförvaringen av utbränt kärnbränsle i världen.
Beredd på det okända
Dverstorp påpekar dock att det fortfarande är en lång process innan detta blir verklighet. Den internationella expertgruppens rapport är bara ett litet steg på vägen. Gruppen har också, även om den i grunden är positiv, rekommenderat att Sverige förbättrar vissa av de vetenskapliga delarna av programmet.
-Det behövs ett mycket bra system för att kunna ta emot ny kunskap på kärnområdet, kunskap som i dag är okänd. Detta måste man vara förberedd på och omedelbart kunna ta till sig, säger Michael Sailer, expertgruppens ordförande.
Kontroversiella kapslar
Den mest kontroversiella delen av slutförvaret är planerna på att förvara avfallet i kopparkapslar. Kritiker har påpekat att det finns risker för korrosion och läckage av radioaktivt material. Sailer anser dock att kopparkapslarna kan fungera.
-Vi har haft långa diskussioner om detta. Vi frågade oss från början om argumenten för kapslarna skulle vara bra. Vi tycker att de är det. Kopparkonceptet ser lovande ut, säger han.
-Men riskerna för korrosion bör utredas ytterligare. Vi måste tänka långt in i framtiden, och vara förberedda på alla eventualiteter.
Fakta: Slutförvar av kärnavfall
* Kärnkraftsindustrins dotterbolag Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) lämnade i fjol in en ansökan om slutförvar av det svenska kärnavfallet i Forsmark och en anläggning i Oskarshamn för inkapsling av avfallet.
* Högst 8 000 ton ska kapslas in i 6 000 kopparkapslar som, omgivna av tät bentonitlera, ska deponeras i vertikalt borrade hål i tunnlar i urberget på 500 meters djup.
* Det beräknas ta tre-fyra år för myndigheterna att granska ansökan. Om bygget startar kring 2015 kan slutförvaret tas i drift 2025.