Grovt kriminell bakom uppgjorda matcher

Uppdaterad
Publicerad

Han kommer från den undre världen, är välkänd av polisen och dömd för en rad grova brott. Matchfixaren i Skåne har vunnit miljoner på fotbollsmatcher och Uppdrag gransknings kartläggning visar att han har kontakt med ett 30-tal fotbollsspelare i många olika klubbar.

Inför en match i division-2 mellan Råslätt och Dalstorp skickar matchfixaren ett sms till sina vänner: “Jag har ett bra fotbollserbjudande till dig”. Han skickar sms:et efter att i hemlighet ha träffat den domare som ska döma matchen. Polisen har fotograferat mötet eftersom man har spaning på matchfixaren som är misstänkt för grovt narkotikabrott.

Fotbollserbjudandet ska senare visa sig vara en framgång.

UG – Matchfixaren

Grovt kriminell

Matchfixaren som bor i Skåne och är 35 år gammal har tidigare suttit i fängelse för bland annat grov misshandel. Mannen har också själv blivit utsatt för både hot och mordförsök när han varit involverad i olika gängbråk i Skåne och i vintras exploderade en handgranat intill den bil han använder.

I samband med att polisen misstänkt honom för narkotikabrott har man haft spaning och avlyssning på honom. Polisen har då kunnat höra och se hur han varit involverad i matchfixning. Mannen har bland annat ringt 100-tals samtal till fotbollsspelare i samband med matcher som hans satsat pengar på. Uppdrag gransknings kartläggning visar att matchfixaren har kontakt med ett 30-tal fotbollsspelare och domare i 10 olika klubbar. Enligt polisens utredningar är han involverad i ett 20-tal matcher.

Nätverk av storspelare

Matchfixaren umgås också med en grupp storspelare. Både i Sverige och utomlands. De både vinner och förlorar stora summor pengar på vadslagning på fotbollsmatcher. En vinst är på drygt 650 000 kronor på en dubbel, det vill säga spel på två matcher. En annan gång vinner de 1 miljon. Vid ett tredje tillfälle kammar nätverket hem nästan 500 000 kronor. Mellan vadslagningarna har matchfixaren kontakt med fotbollsspelare i lagen han satsar stora summor på.

Skulle bli utvisad

I division 2-matchen mellan Limhamn Bunkeflo och Nosaby har matchfixaren SMS-kontakt med en av fotbollsspelarna i halvtid under själva matchen. Sms:en handlar om att fotbollsspelaren ska se till att bli utvisad. Men han misslyckats under första halvlek och riskerar nu att bli utbytt av tränaren som anser att han spelat för vårdslöst.

Matchfixaren är hård och kräver att fotbollsspelaren ska se till att fixa ett rött kort. Men då spelaren blir utbytt direkt när andra halvlek börjar misslyckas planen. I den matchen förlorar matchfixaren stora summor pengar – en förlust som matchfixaren ska komma att ta igen.

Den allra största förlusten gör matchfixaren i samband med en stor vadslagning på fyra matcher.

I Stockholm satsar matchfixaren och hans vänner över 500 000 kronor på fyra – fem matcher. Vinsten skulle gett 16 miljoner kronor, men i den tredje matchen spricker planerna när fel lag vinner.

Ska ha hotat spelare

Uppdrag granskning har tidigare kunnat berätta att åklagarmyndigheten gjort bedömningen att matchfixning inte kan betraktas som bedrägeri och att det innebär att rättsväsendets enda möjlighet att komma åt uppgjorda matcher istället blir att hitta bevis för att någon blivit hotad eller tagit emot muta.

Sommaren 2015 erkänner en fotbollsspelare i Kristianstad att han varit involverad i matchfixning. Han pekar ut matchfixaren och ytterligare några spelare från samma lag och de åtalas allihop tillsammans. I förhör berättar fotbollsspelaren om hur han beordrats att ta röda kort och orsaka straffsparkar. Men också hur han hotats med våld om han misslyckas.

Du säger att du inte kan fixa det. Vad händer sen?

– De tvingar mig till det.

På vilket sätt då. Vad säger de?

– De säger att du har inget val. Du kommer aldrig mer få kunna spela fotboll om du inte gör det.

Du kommer att?

– Aldrig mer kunna spela fotboll om du inte gör det.

Men trots att fotbollsspelaren vittnar och faktiskt också erkänner sin egen delaktighet i manipulerade matcher frias alla av tingsrätten.

Fotbollserbjudandet

I matchen mellan Råslätt och Dalstorp, där matchfixaren haft ett hemligt möte med domaren, går allt enligt planerna. Trots at polisen har fotograferat matchfixarens hemliga möte med domaren och trots att samtal avlyssnats, är inte polisen på plats i Jönköping när matchen spelas. Därför finns inte eller någon film från när publiken i ilska ropar att domaren är mutad, sedan han dömt sju gula kort, två utvisningar och fyra straffar. Råslätt förlorar matchen, medan matchfixaren vinner nära en halv miljon kronor.

Uppdrag granskning har sökt matchfixaren för en intervju via mannens advokat, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixaren

Mer i ämnet