Guldfågeln åtalsanmäls efter att flera kycklingar skållats levande efter att något gått fel i slaktprocessen. Foto: SVT

Guldfågelns vd: Vi har gjort fel

Publicerad

På Guldfågeln ser de allvarligt på att levande kycklingar skållats på deras anläggning. De har nu genomfört en rad förbättringar för att undvika att det sker igen.

Starkare lampor, ny teknik vid slakten och mer utbildning till personalen. Det är några av åtgärderna som Guldfågeln nu infört på den stora anläggningen på Öland.

– Vi har gjort fel. Detta är händelser som går ett år tillbaka i tiden. Vi hanterar årligen 25 miljoner kycklingar på Öland. Detta handlar om tio kycklingar. Och tio kycklingar är tio kycklingar för mycket, säger Peter Andersson, vd på Guldfågeln.

Åtgärder har haft effekt

Han säger att de ser mycket allvarligt på det som hänt och berättar att de nu infört en rad förbättringar för att undvika att kycklingar skållas levande.

– Vi har investerat i ny teknisk utrustning, vi har gjort om vid de manuella kontrollstationerna där vi har medarbetare som står. Vi har också sett över våra rutiner och vidareutbildat vår personal, säger Peter Andersson.

– Glädjande nog har åtgärderna haft önskad effekt så vi har inte haft ett enda nytt fall sedan mitten av augusti.

På branchorganisationen Svensk fågel är de också nöjda med Guldfågelns åtgärder.

– Med alla åtgärder de gjort och den nya maskinen så borde det vara så gott som 100 procent säkert. Sen är inget system 100-procentigt, säger Pia Gustavsson, veterinär på Svensk fågel.

Säkra på att de var medvetslösa

På branschorganisationen är de inte oroade över Länsstyrelsens åtalsanmälan.

– Det bör ju utredas. Det är svårt att i efterhand bevisa att de här djuren varit vid medvetande eller ej. Men vi känner oss säkra på att djuren varit medvetslösa, och förhoppningsvis är det vad åklagaren kommer att komma fram till, säger Pia Gustavsson.

Fakta: Skållning vid slakt

  • Eftersom djuren har en fungerande blodcirkulation när de skållas, blir dom röda i skinnet och är lätta att upptäcka i efterhand. Kycklingarna som skållas levande kallas därför för rödskinn inom branschen.
  • Det slaktas 100 000 kycklingar om dagen på Guldfågelns kycklingslakteri
  • Djurskyddslagstiftningen är individbaserad, och enligt Länsstyrelsen i Kalmar får man aldrig acceptera att en viss procent av kycklingarna skållas utan att vara avlivade, oavsett hur många kycklingar som passerar systemet.
  • Det vanligaste straffet vid brott mot djurskyddslagen är böter. Det kan vara kraftiga böter beroende på förtagets storlek. Det finns också fängelse i straffskalan men det är mindre vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.