– Detborde ligga i dessa organisationers eget intresse att själva kunna finansieraden sortens verksamhet, säger Gunilla Carlsson till Riksdag & Departement.
Det som biståndsminister Gunilla Carlsson vill slopa är det ekonomiska stöd som hjälper biståndsorganisationer att informera allmänheten om sin verksamhet och skapa opinion i biståndsfrågor. År 2009 sänktes detta stöd från 125 miljoner till 60 miljoner kronor, då under högljudda protester från olika biståndsorganisationer.
Nu vill biståndsminister Gunilla Carlsson (M) att stödet ska tas bort helt och att biståndsorganisationerna ska lägga alla pengar de får via biståndsbudgeten på sin kärnverksamhet och hitta andra sätt att finansiera informationsarbetet.
En demokratisk fråga
– Jag ser det som en demokratiskfråga att biståndsorganisationer får berätta om verksamheten för allmänheten, ochdet har vi inte råd att göra om stödet dras in, säger Bo Paulsson, generalsekreterare för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM).
IM tar årligen emot 1 miljon kronor i informationsstöd för att genomföra ett projekt där de åker ut till skolor i Sverige och engagerar elever i det globala biståndsarbetet.
– Vi byggerupp miljöer på skolor, det kan exempelvis vara en by i Afrika eller Guatemala, och så få desvenska barnen genom lekar, mat och diskussioner möjlighet att identifiera sig med barn från andra länder på olika sätt, säger Bo Paulsson.
Projektet har pågått i ett antal år och har fått goda vitsord efter att ha utvärderats av Sida. Bo Paulsson är inte säker på att projektet kommer kunna fortsätta om stödet dras in.
Inte bara insyn vid skandaler
Bo Paulsson menar att allmänheten behöver få insyn även i de fungerande biståndsorganisationerna och inte bara vid de tillfällen då det förekommer skandaler i de stora organisationerna. Även Bo Forsberg, generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia reagerar på Gunilla Carlssons förslag.
– Jag menar att Gunilla Carlsson inte förstår vad det är vi gör när hon säger att pengarna ska användastill biståndet, för det går inte att skilja opinionsarbetet och påverkansarbetet från biståndet, säger Bo Forsberg.
Han menar att den röda tråden i bistånd och fattigdom är politiskt ansvarsutkrävande och att detta också måste utkrävas även av politiker i Sverige.
– I vårt informationsarbete ingår det att vi granskar uppföljningen av PGU(politik för global utveckling), vapenexporten, klimatförändringar, handelsavtal och andra politiska beslut i Sverige som påverkar biståndsarbetet globalt, ochförsöker skapa en debatt om det. Tas stödet bort så riskerar denna debatt att tystna, säger Bo Forsberg.
Olika åsikter inom alliansen
Det är inte alla inom alliansen som delar Gunilla Carlssons synsätt. Désirée Pethrus, Kristdemokraternas talesperson i biståndsfrågor, menar att det är viktigt att små organisationer informerar allmänheten om utvecklingsfrågor och poängterar att inget beslut fattats än.
– Vi har ännu inte förhandlat om detta inom alliansen. Det vore konstigt om vi inte hade en ambition att informera om verksamheten, med en biståndsbudget på 34 miljarder kronor, säger hon till Riksdag & Departement.