Gängkriminaliteten kryper allt längre ner i åldrarna i Sverige. Under 2024 misstänktes 120 barn under 15 år för mord eller annan inblandning i mordärenden.
– Bakom varje siffra finns ett brottsoffer och anhöriga till brottsoffer som genom att vi inte kan utdela ett straff heller inte kan få en upprättelse, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Utöver att ge upprättelse syftar straffet också till att skydda samhället från farliga personer, menar han.
Centerpartiet däremot tror inte på att en sänkning kommer att minska brottsligheten.
– Det har visat sig att en sänkning av straffmyndighetsåldern inte är ett effektivt verktyg. Det är inte straff som avhåller 14-åringarna, de har inte det konsekvenstänket, säger Ulrika Liljeberg, rättspolitisk talesperson (C).
C: Kan inte lägga ansvaret på barnen
Centerpartiet håller med om att samhället behöver få bort barnen från gatan, men inte för att sätta dem i fängelse.
– Vi behöver ha in dem i klassrummet, säger Ulrika Liljeberg och fortsätter:
– Vi måste ändå ha kvar att det är barn det är frågan om. Bara för att vi vuxna inte gett tillräckligt bra stöd och hjälp betyder det inte att vi ska lägga ansvaret på barnen.
2010 sänkte Danmark straffmyndighetsåldern till 14 år. Men draget fick inte önskad effekt – tvärtom ökade brottsligheten bland 14-åringarna och två år senare hade man höjt tillbaka åldern igen.
– När man kommer i kontakt med rättsväsendet så riskerar man att stämplas som kriminell och komma i kontakt med andra kriminella, säger kriminologen Britt Østergaard Larsen.
Flera barnrättsorganisationer är också emot att sänka gränsen, och menar att det strider mot den svenska traditionen vad gäller synen på barn i det straffrättsliga systemet.
14 år genomsnittet i Europa
Gunnar Strömmer lyfter det faktum att även fast straffmyndighetsåldern i Norden är 15 år, så ligger genomsnittet i Europa på 14.
– Om det vore så att vi i dagens ordning kunde se att vi verkligen klarar av att jobba preventivt mot att barn och unga dras in i brottslighet skulle det här kanske inte vara lika angeläget. Men vi har sett en utveckling senaste 10-15 åren som drar i rakt motsatt riktning. Då måste vi vara beredda att prova nytt.
2023 tillsatte Tidöpartierna en utredning för att se över om Sverige ska sänka straffmyndighetsåldern. På tisdag presenterar utredaren sitt förslag.
Se hela debatten i SVT:s Agenda.