När SVT granskar de tio största svenska börsbolagen visar det sig att H&M är sämst på att inkludera etnisk mångfald.
Trots att företaget på sin sajt skriver att det ”strävar efter att skapa en inkluderande arbetsplats som uppmuntrar mångfald” verkar företagets ledning vara ett undantag, visar SVT:s granskning.
Av de tio största granskade företagen utmärker sig fyra bolag för att inte ha en enda person med utomeuropeisk bakgrund i styrelserna. Av dem har H&M den mest etniskt homogena bolagstoppen. Både styrelsen och koncernledningen består enbart av personer av nordiskt ursprung, 23 svenskar och en finsk finanschef.
– Jag tror att man har bilden av att H&M ska vara ett väldigt fint företag och det är väldigt attraktivt bland unga ekonomer och ingenjörer att söka sig till H&M. Men skulle man veta när man studerar att alla inte har förutsättningar att göra karriär så skulle det nog inte vara så attraktivt, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright som kartlägger ledningsgrupper i näringslivet.
Vill inte ställa upp på intervju
Faktum är att H&M varit sämst på att inkludera etnisk mångfald i sin topp sedan flera år tillbaka. När Veckans Affärer för nästan tre år sen granskade mångfalden bland börsbolagens styrelser och ledningar hamnade H&M även då i botten.
SVT har flera gånger försökt få H&M att svara på frågan hur det kommer sig att bolagets topp enbart består av nordiska medarbetare.
Detaljhandelsföretaget har valt att inte ställa upp på en intervju, utan skriver i ett mejl:
”Personerna som i dag sitter i koncernledningen och styrelsen är tillsatta för den kunskap, expertis och mångåriga erfarenhet som de har av arbete inom H&M både utomlands och i Sverige. Detta sammantaget gör att de tillsammans med H&M:s landschefer kan utveckla H&M som ett expansivt modeföretag.”
”Handlar om förebilder”
När SVT ställer en följdfråga via mejl om bolagets svar ska tolkas som att H&M i dag bara hittat kunskap, expertis och mångårig erfarenhet bland medarbetare med nordisk härkomst, väljer H&M att inte svara på frågan.
Amanda Lundeteg menar att om ett företag menar allvar med att etnisk mångfald är viktigt så måste det synas i företagets ledning.
– Om man vill vara ett företag som vill ta vara på all talang så måste man också visa högst upp att vi är en blandad ledningsgrupp, vi har en blandad styrelse, här kan alla göra karriär. Det handlar om förebilder, att visa anställda att här kan alla göra karriär, oavsett hudfärg eller din bakgrund, säger Amanda Lundeteg.
Fotnot
Detta är en omarbetad version av texten. Läs ansvarig utgivares text om detta här.