Och Volvos logotyp är inte den första att mötas av nätets snäsningar.
Många företag har på senare år bytt till mer minimalistiska logotyper. I flera fall har reaktionerna inte varit nådiga – ett exempel är när SF Bio bytte logotyp år 2018.
”En logotyp ska klara många sekler”
Formgivaren Björn Kusoffsky menar att bilden av att alla nu för tiden ska överge brokiga, snirkliga och detaljerade logotyper till förmån för något sobert, simpelt och stilrent inte är helt korrekt. Han nämner NK och Chanel som två exempel som sett likadana ut länge.
– Det är fint med något som håller så länge, det man önskar med alla logotyper är att de klarar tidens tand.
Idealet är alltså att man aldrig ska behöva byta logotyp?
– En bra logotyp ska klara av många sekler, det är vad alla formgivare hoppas på: Att det blir en klassiker. Att man ser väldigt enkla logotyper idag, det kan vara för att många följer efter varandra. Men, enkelhet har alltid funkat, det är inte nytt.
9,2 miljoner registrerade varumärken
Sen påpekar Björn Kusoffsky att en logotyp inte finns helt enskilt, utan är del av en helhet – en grafisk profil med färger, typsnitt och bildspråk. Och samtidigt ska logotyper fungera på nya ställen – som små symboler på Instagram, eller på någons mobiltelefon, vilket ställer nya krav på tydlighet.
– Att förenkla är också att förtydliga. Det finns 9,2 miljoner registrerade varumärken, och då blir enkelheten ett sätt att särskilja sig, på så sätt att du kommer ihåg det. Något som är komplicerat, snirkligt och detaljerat är helt enkelt svårare att komma ihåg.
Och alla som menar att dessa enkla logotyper kan vispas ihop på en kvart – vad säger du till dem?
– Ja, debatten blir ofta ”det här kunde min femåring göra likadant”. Det handlar nog om okunskap, att man inte förstår helheten, att logotypen bara är en del av någonting större.