-Människor står ju inte normalt på hajens meny. De har inte råd att ligga i vattnet och vänta på att människor ska komma ner och bada. Utan det handlar ju antagligen om att människor kanske har fiskat i området, och då är det ju döende fisk och blod i vattnet. Då har hajens jaktinstinkt triggats och den är inställd på att hitta föda. Kommer det då något okänt i vägen så kanske den biter till, säger Charlott Stenberg, marinbiolog och hajexpert på Fiskeriverket.
Det händer väldigt sällan att hajar faktiskt äter upp en människa när de har gått till attack.
-De kommer ofta åt benen, där det går stora blodådror och man förblöder. Om man jämför med både fisk och sälar så är vi människor väldigt magra, så det är inte riktigt värt att ödsla energi på oss, säger Charlott Stenberg.
Flest attacker i Florida
Tittar man på statistik över de senaste tio åren är det Florida i USA som har haft flest attacker totalt sett, medan Australien haft flest attacker med dödlig utgång. I hela världen har 700 hajattacker rapporterats mellan 1999 och 2009. Av dem har 51 lett till döden, enligt statistik från International Shark Attack File vid Naturhistoriska muséet i Florida.
Den amerikanska delstaten Florida har haft flest attacker, 294 stycken, under tioårsperioden. Men av dessa har bara tre fall haft dödlig utgång under tio år. I Australien däremot, har 13 dödsfall efter hajattacker rapporterats. Det trots att landet totalt sett har haft färre hajattacker än Florida. 99 attacker har rapporterats under perioden.
Farligast är den haj du inte ser
Charlott Stenberg tycker inte att de som har bokat en resa till Sharm el Sheikh i Egypten, där fem hajattacker har rapporterats den senaste veckan, behöver vara så oroliga. Det viktiga är att följa vad som händer och att respektera badförbud om det finns ett sådant.
-Hajar kan visa väldigt tydligt om de känner sig stressade. Problemet är att det är inte hajen du ser som är den farligaste, utan det är den du inte ser. Hajar vill gärna smyga sig på sina byten lite underifrån och ta dem med överraskning. Det ligger i deras natur, säger Charlott Stenberg.
Av den anledningen är det bättre att bada i grupp än att simma ensam.
-Skulle man se en haj som börjar närma sig, då är det bra att vara två stycken och stå rygg mot rygg och följa hajen. För då känner den sig iakttagen och då har den förlorat sin överraskningeffekt. Jag har varit med om det själv, att de cirklar runt lite och sen när de har tittat klart på en så simmar de iväg. Min uppfattning är att de är väldigt skygga, säger Charlott Stenberg.
Linda Bock
Johanna Bäckström Lerneby
Så gör du om du möter en haj
• Bada inte i skymning och gryning. Då är hajarna som mest aktiva och är ute och jagar.
• Bada inte med glittrande smycken, som kan se ut som fiskfjäll.
• Bada inte med öppna sår.
• Bada absolut inte där man fiskar, det är som en vällingklocka för hajarna. Då är de inställda på att söka föda.
• Simma i grupp, inte ensam. Kommer det hajar så stå rygg mot rygg och följ dem med blicken. Hajar gillar inte att känna sig iakttagna.
• Kommer du så nära att du får närkontakt så gäller det att slå hajen hårt på nosen, försöka peta den i ögonen och riva i gälarna. Det är känsliga områden, och slag där kan göra att hajen ger sig iväg.
Källa: Charlott Stenberg, Fiskeriverket