Foto: TT

Halkan kan komma efter snön

Uppdaterad
Publicerad

Säsongens första stora snöoväder drog på tisdagen in över norra Sverige. På onsdagen stabiliseras vädret och då kan det bli halt på vägarna, varnar SVT:s meteorolog.

Dagens snöoväder drar till kvällen bort österut och följs av sjunkande temperaturer och uppklarning. När blöta vägar fryser till är det risk för halka.

Under onsdagen blir det stora kontraster i vädret i landet, med 15-20 minusgrader i nordvästra Lappland och klart väder över i stort sett hela Norrland, medan molnen dominerar längre söderut.

SMHI varnar

Sent på tisdagseftermiddagen sänkte SMHI sina klass 2-varningar för ymnigt snöfall i Västerbottens och Västernorrlands län till klass 1 och hävde helt den tidigare klass 2-varningen för Jämtlands län.

Klass 1-varningen gäller även Västra götaland, Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg.

I kväll kan det komma upp till två decimeter nysnö i mellersta Norrland, enligt SVT:s meteorolog Jannike Geitskaret.

Pär Gustafsson, kommunikationschef på Trafikverket, ger rådet att inte ge sig ut på vägarna i onödan. Han tipsar också om att ha extra god tidsmarginal, hålla avstånd och att sänka hastigheten.

Mattias Hjort, forskare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, påpekar att det är en mycket längre bromssträcka på sommardäcken och att man därför bör byta till vinterdäck redan nu.

– Gör ett medvetet val och kolla däcktester, tipsar Hjort.

Flera avåkningar på vägarna

SVT:s reporter Fouad Youcefi som under dagen befunnit sig utanför Sollefteå rapporterade om flera avåkningar på vägarna. Men han sade också att många är glada att snön äntligen kommit och är väl förberedda.

Det här ovädret nådde inte till södra Sverige. Men på onsdag kommer det regn söderifrån och på Sydsvenska höglandet kan det bli snöinslag.

När regnet förskjuts norrut under natten mot torsdag övergår regnet alltmer i snö. På torsdag väntas ett nytt snöoväder i norra Värmland och västra Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.