Hallengrens uppmaning till regionerna: ”Öka takten”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns kapacitet för att testa 100 000 i veckan – men för att nå dit behöver regionerna öka takten betydligt. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff under fredagen.

– Även om det görs ansträngningar så måste det gå snabbare, säger hon.

Förra veckan gjordes 29 000 tester i landet – målet är att nå 100 000 i mitten av maj. Men arbetet går för långsamt, menar Lena Hallengren, som skickar ett tydligt budskap till regionerna:

– Jag vill understryka att de behöver öka takten, säger socialministern.

Coronapandemin

– Vi har en labbkapacitet på 100 000 i veckan i landet, men den är ju inte så mycket värd om vi inte utför dem.

Sveriges coronastrategi bygger på att man vid minsta symptom ska stanna hemma och undvika att smitta. Det gör att många väljer att stanna hemma även om man annars hade kunnat arbeta.

– Därför är det nu viktigt att öka antalet tester i Sverige, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten på pressträffen.

Drive-in provtagning

Nu uppmanar Lena Hallengren de regioner som anser sig ha testat tillräckligt i de mest prioriterade grupperna, bland annat svårt sjuka och personal inom hälso- och sjukvården, att gå vidare till grupperna som kommer därefter.

Socialministern trycker även på att regeringen har avsatt totalt en miljard kronor för ökat testande och pekar på att det även finns möjligheter till olika sorters provtagning.

– Till exempel genom drive-in provtagning och självtester.

Varför regioner och kommuner inte genomför fler tester kan Hallengren inte svara på.

”Vi som land ska klara av det här”

För att skynda på processen utser regeringen nu Harriet Wallberg, professor i fysiologi och tidigare rektor vid Karolinska institutet, till testkoordinator. Hon ska bland annat se över vilka problem och flaskhalsar som finns i respektive region.

– Jag vill gärna bidra till att vi som land ska klara av det här, säger Harriet Wallberg.

Närmast kommer Wallberg att kontakta samtliga regioner.

– Jag ska sätta mig in i allt som rör om testning och det som finns att lära om detta. Jag ber att få återkomma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet