– Nu ser jag verkligen fram emot att vi inte bara ser fler teststationer utan att både personal och brukare inom vården och inte minst äldreomsorgen får ta del av den ökade testkapaciteten, säger Hallengren.
Det är kommunerna och regionerna som ska stå för testningen, som till exempel kan göras på drive-in-stationer, i hemmen eller rentav som självtest, säger Hallengren, som vill se 100 000 tester i veckan göras redan i mitten av maj.
– Jag vet ju hur många det är som är igång med att rigga olika teststationer, att se till att det finns hemprovtagning eller drive-in-lösningar, säger hon.
Kan återvända till arbetet
En trolig vinst av ökat testande är att vårdpersonal som nu är hemma med lindriga symtom kan återvända till arbetet om det visar sig att de inte är smittade. Den typen av tester bör också kunna göras för annan personal i samhällsviktiga funktioner, säger Hallengren.
Redan för en dryg månad fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utarbeta en nationell strategi för ökad provtagning, och myndigheten hoppades då att 100 000 personer per vecka skulle kunna testas redan före slutet av april. Processen har dock gått långsammare än man hoppats; Förra veckan testades 24 000 personer i Sverige.
Många länder ligger före
Sverige ligger också långt ned på listan bland EU-länderna när det gäller hur många som testats i procent av befolkningen. Bara sju av 27 länder har testat färre.
Enligt Lena Hallengren hänger det samman med att det har tagit mycket tid och kraft att hantera pandemin.
– Låt oss komma ihåg att vi har haft det här viruset i samhället i ett par månader, så att väldigt mycket har hänt på väldigt kort tid. Både uppskalning av hälso- och sjukvården, av intensivvårdsplatser, av vårdplatser. Väldigt mycket har behövt bli annorlunda.
Målet 100 000 tester i veckan gäller tester för pågående infektion. Antikroppstester som visar om man har varit infekterad är ännu inte tillräckligt säkra på individnivå för att lanseras i stor skala.