Flera av de antikroppstester som finns på marknaden just nu tas genom ett enkelt blodprov och ger svar inom några minuter. På bilden är ett test som utförs i Neapel i Italien. Foto: CIRO FUSCO/EPA/TT

Forskare: ”Litar inte på testerna som finns på marknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset är enormt för de tester som kan visa om man redan haft covid-19, genom att hitta antikroppar mot viruset i blodet. Men många av testerna är fortfarande alltför osäkra, varnar forskare:

– Jag litar inte på de tester som finns på marknaden just nu. De har för stora felmarginaler, säger Sophia Hober, professor på KTH. 

Förväntningarna är skyhöga på de antikroppstester som just nu används i studier över hela världen. Forskare hoppas kunna se hur stor andel i en befolkning som redan haft smittan, och individer som inte hann testa sig när de var sjuka kan i efterhand ta reda på om de faktiskt hade covid-19, och i så fall kanske också har viss immunitet.

Varningar höjs

Men nu höjs varnande röster från forskarvärlden om hur tillförlitliga dessa antikroppstester egentligen är. De senaste månaderna har hundratals tester tagits fram, med varierande kvalitet.

Coronapandemin

När amerikanska forskare nyligen undersökte 14 olika tester kunde de konstatera att bara tre av dem levererade säkra resultat.

Här om dagen drog Indien tillbaka en beställning på en halv miljon tester från Kina som inte ansågs pålitliga, rapporterar BBC. Och Storbritannien tvingades tidigare i vår medge att de över tre miljoner tester som köpts in inte höll måttet.

Stora utmaningar

Sophia Hober vid KTH är en av de forskare som arbetar för att ta fram ett så säkert antikroppstest som möjligt. Enligt henne finns två stora utmaningar:

– Dels finns det en risk att testet har dålig känslighet och inte hittar alla som varit sjuka. Men testet kan också ha dålig selektivitet och ge ett felaktigt positivt resultat, vilket innebär att människor som inte varit smittade ändå tror att de haft sjukdomen.

För att minska risken för felaktiga svar har man nu konstruerat ett test som känner igen antikroppar från inte bara mot en, utan flera delar av viruset. För att räknas som positiv måste minst två delar kännas igen, vilket Sophia Hober menar tar bort risken för falskt positiva resultat.

Tillförlitligheten testas

Testets tillförlitlighet kontrolleras nu genom att analysera blod både från personer som haft laboratoriebekräftad covid-19, och blodprov som lämnats under förra året från personer som alltså inte kan ha haft sjukdomen.

– Hittills har testet haft rätt på alla prover där vi redan vetat svaret.

Sophia Hobers test är ett av flera som nu jämförs och kontrolleras av Folkhälsomyndigheten som framförallt vill testa vårdpersonal och andra personer inom samhällsviktiga funktioner.

Om, och i så fall när, allmänheten kan få tillgång är svårt att veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet