Foto: SVT

Nytt test: Minst 11 av 100 har antikroppar mot coronaviruset i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt coronatest som gjorts på blodgivare i Stockholmsområdet visar det sig att minst 11 av 100 hade utvecklat antikroppar. Den egentliga siffran tros vara högre.

– Det är tillräckligt mycket information för att vi inte kan hålla på den, säger Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Senare har forskarna bakom studien gått ut med information om att de använt ett osäkert underlag och att siffrorna därmed inte stämmer längre.

Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet har samarbetat för att få fram ett nytt antikroppstest i kampen mot covid-19. De senaste veckorna har forskarna genomfört provtester i två omgångar om 100 personer vardera. I testerna användes blod från blodgivare. Den andra omgången, som genomfördes förra veckan, visade att minst 11 personer av 100 hade utvecklat antikroppar mot coronaviruset. 

Jan Albert är överläkare i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset och har arbetat med framställandet av proverna. Imorgon sätts testen i drift i större skala.

Coronapandemin

 – Vi är glada att ha ett test som vi vet är okej. Det är inte 100-procentigt känsligt, det har sensitivitet på 70-80 procent. Några kommer att testa negativt trots att de haft det. Men ingen kommer att testa falskt positivt. De vi har testat som ska vara negativa har varit det, säger Jan Albert.

En bra början

De första blodgivartesten är inget facit, men kan ses som en indikation på omfattningen – trots att den tros vara högre. Bland annat med tanke på träffsäkerheten hos testet och att det bara utförts på ett människor som varit friska från covid-19 i minst två veckor.

– Man kan inte dra slutsatser om de exakta procenttalen, men vi vet att de 11 procenten har haft det. Det är för lite för en forskningsrapport, men för viktigt för att sitta och hålla på, säger Jan Albert och berättar att ytterligare forskning kvarstår.

– Vi kommer att fortsätta få bättre och bättre klarhet. Vi kommer att titta på fler blodgivare den här veckan. Det bästa vore att ha ett stort slumpmässigt urval, säger Jan Albert.

En tredjedel smittade

Tom Britton, professor i matematisk statistik, menar att en tredjedel av Stockholmarna redan har blivit smittade. Enligt hans beräkningar är spridningen fortfarande stor, men på väg att långsamt avta.

 – Om ungefär en månad kommer den värsta smittspridningen vara över i Stockholm. Då kommer vi att vara nära den så kallade flockimmuniteten, säger Tom Britton till SVT.

Även om Tom Brittons uträkningar inte helt överensstämmer med testerna utförda av Jan Albert menar Tom Britton att det inte finns motsägelser de två studierna emellan. 

 – Båda studierna har osäkerheter. Om min uppskattning är aningen hög och den andra lite för låg är det väl troligt att sanningen ligger någonstans där emellan, säger Tom Britton.

Informationen i den här artikeln har blivit korrigerad av forskarna bakom studien. Läs mer här.

Fakta om testerna

1. Att 11 av 100 testade positivt speglar inte hur många som haft det, eftersom testet inte är hundraprocentigt säkert. På den här typen av friska individer så är det kanske 20 procent diff, fler har antagligen haft det. Detta vet man inte förrän man fått de bättre testerna. 

2. Det tar ungefär två veckor från det att man blir infekterad, till dess att immunreaktionen ger utslag på testerna. 

3. För att vara blodgivare ska man vara frisk och ha varit frisk från infektionssjukdomar de föregående två veckorna.

Källa: Jan Albert

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet