Folkhälsomyndighetens besked: Faran är inte över

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har antalet dödsfall i covid-19 legat på en jämn nivå och Folkhälsomyndigheten tror att vi nu nått en ny fas i smittspridningen. Samtidigt kommer rapporter om att många har börjat återgå till en normal vardag. Men faran är inte över, enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. 

– Det är viktigt att vi håller ut, säger han i SVT:s Morgonstudion. 

På många platser i Stockholm, som hittills har drabbats hårdast av coronaviruset, har det rapporterats om trängsel i helgen.

”Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster”, skriver polisen på Södermalm bland annat på sin Facebook-sida.

Coronapandemin

Under lördagen gjorde miljöförvaltningen i Stockholm kontroller, bland annat efter rapporter från polisen, på 29 krogar, restauranger och caféer. Fem av dem fick anmärkningar, enligt TT.

Och under måndagsmorgonen kom rapporter om trängsel i kollektivtrafiken. 

Från fredag till lördag rapporterades 22 nya dödsfall i covid-19 i hela landet och från lördag till söndag rapporterades 29 nya dödsfall.

”Kan vara en lång fas”

Men att antalet dödsfall i covid-19 har legat stabilt de senaste dagarna innebär inte att rekommendationerna kommer att lätta, enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

– Jag är försiktigt positiv. Det verkar helt klart vara en ny fas på kurvan, men det innebär inte att faran är över. Det här kan vara en ganska lång fas.

Kan få problem längre fram

Risken finns att människor återgår till en mer normal vardag när dödstalen inte längre ökar dag för dag, och effekterna kan synas först om några veckor. 

– Våra siffror speglar ett par veckor tillbaka så om smittspridningen tar fart och folk inte följer rekommendationerna, då är det klart att vi får problem längre fram. Vi hoppas på att det finns en viss immunitet så att det är lite svårare att orsaka lika stor smittspridning, men vi vet inte riktigt, säger Anders Wallensten. 

I SVT:s Agenda under söndagen fick han frågan om när samhället kan börja öppna. 

– Vi är inte där ännu. Vi måste hålla ut med de åtgärder vi har. Antingen tills vi vet att det finns ett vaccin eller tills vi ser att smittspridningen är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet