Vid pressträffen visade Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell upp grafer över inläggningarna inom intensivvården och den skarpt uppåtgående kurvan under våren.
– Socialstyrelsen tror att det kommer att fortsätta peka uppåt under april månad, för att vi har en hög smittspridning, sa Olivia Wigzell.
– Vi är inte på toppen ännu.
Olivia Wigzell framhöll också att åldersfördelningen på intensivvårdsavdelningarna (iva) har förändrats. Tack vare vaccineringen har de äldre på iva blivit färre.
Samtidigt ökar andelen, och antalet, som är 30-69 år.
– Av de som bli inlagda är en stor del unga eller medelålders. Ingen är förskonad från risken för allvarlig sjukdom, sade Olivia Wigzell.
”Regionerna måste stödja varandra”
Socialminister Lena Hallengren (S) uppmanade allmänheten att fortsätta att följa rekommendationerna för att minska trycket på vården.
– Jag är mycket bekymrad över den höga och utdragna belastningen.
Hon menar att de olika regionerna måste samarbeta – att de regioner som har mindre belastning kan hjälpa dem som ligger sämre till.
– Det är särskilt viktigt just nu att regionerna fortsätter att stödja varandra, sade Lena Hallengren.
Den senaste tiden har bland annat Dalarna och Uppsala nått taket för sin vårdkapacitet och tvingats ta hjälp av andra regioner.
– Sjukhusen behöver hela tiden omprioritera resurser och fler patienter måste flyttas mellan regionerna. Behovet av att transportera patienter är inte en önskvärd situation, sade Socialstyrelsens Olivia Wigzell.
Iva-sköterskan: Betalat med vår hälsa
Även Sofia Lindström, specialistsjuksköterska i intensivvård och Vårdförbundets ordförande i Uppsala, deltog i pressträffen och beskrev personalens situation.
– Vi har betalat med vår hälsa, vi har jobbat enormt många timmar övertid. Vi har slagit rekord i övertid, berättade Sofia Lindström.
Även hon uppmanade till större efterlevnad av restriktioner.
– Jag vill verkligen att ni ska förstå hur läget är utan att ni ska behöva uppleva det själva.