På torsdagen kom beskedet att EU:s 27 medlemsländer enats om att ställa sig bakom EU-kommissionens upprustningsplan av Europa.
Totalt 800 miljarder euro, motsvarande nästan 9 000 miljarder svenska kronor, ska frigöras genom budgetförändringar och lån och användas till att rusta upp EU-ländernas försvarskapacitet.
På en pressträff efter mötet uttalar sig statsministern om samtalen.
Ska fatta nytt försvarsbeslut
Enligt Kristersson ska regeringen till sommaren återkomma med sin analys av hur snabbt och hur mycket Sverige ska stärka det svenska försvaret.
– Vi ska fatta ett nytt försvarsbeslut en gång till. Jag är ganska säker på att det kommer att grunda sig på de beslut som fattas på Nato-toppmötet i Haag, säger han till TT.
Statsministern säger att det finns en gedigen plan för att skydda Sverige framåt som nu förbereds på regeringskansliet.
– Jag uppskattar att vi nu står enade både i politiken men också mycket bredare i samhället. Vi står enade bakom Ukraina, vi står enade om hur Sverige ska agera i EU och vi står enade om att stärka det svenska försvaret.
Kristersson beskriver att tanken med dagens möte var att ge partiledarna en så uppdaterad bild som möjligt och att det säkerhetsläge som nu råder är av historiska mått.
– På vilket sätt kriget i Ukraina kommer att avslutas kommer definiera Europa för en hel generation, så viktigt är det, säger Kristersson.
Samtidigt som samtliga partiledare bekräftade att det råder bred enighet uttryckte Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar att det saknas tydlighet kring hur upprustningen ska gå till. Hon efterlyser att investeringsbromsen i budgetreglerna tas bort för att kunna rusta upp utan att skära ner i välfärden.
Synen på Ryssland
Ulf Kristersson säger att hans bild av Ryssland är att deras mål och avsikter är helt oförändrade.
– Deras mål var inte att ta 18 procent av Ukraina. Det var att skapa en lydstat och en buffertzon och det har inte förändrats, vilket vi måste dimensionera det svenska och det europeiska försvaret för.
Han säger att även om USA i dag låter annorlunda mot vad vi är vana vid ska vi inte dra förhastade slutsatser.
– Vi ska inte bidra till en försämrad transatlantisk relation men vi ska inte heller ta amerikanskt engagemang för givet. Vi ska stärka oss själva, Europa och Natos förmågor.
Se SVT:s livesändning här.