Hallengren om slopade vaccinbevisen: Kommer inte påverka vaccinationsviljan

Uppdaterad
Publicerad

Viljan att vaccinera sig mot covid-19 lär inte sjunka när vaccinbevisen tas bort på onsdag nästa vecka. Det bedömer regeringen, uppger socialminister Lena Hallengren.

– Det handlar om att fortsatt motivera, argumentera och svara på människors frågor så att man känner sig trygg med att vaccinera sig, säger hon.

Enligt socialministern har man inte sett någon omedelbar ökning av vaccinationer i Sverige efter att vaccinbevisen infördes i början av december.

– Däremot har många vaccinerat sig och tagit den tredje dosen. Jag tror att någon halv miljon vaccinerat sig den senaste månaden, säger hon.

Ungefär varannan vuxen, nästan 4,2 miljoner människor, har tagit en tredje vaccindos i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

13,5 procent ovaccinerade

Men ungefär 1,2 miljoner svenskar över 12 år, har ännu inte tagit någon dos alls, enligt myndigheten.

– Arbetet fortsätter och regionerna har ett fortsatt uppdrag att se till att man vaccinerar, att man ger en tredje dos till de som ska ha den och att man får en mer jämlik vaccinationstäckning, säger Lena Hallengren.

Att man inte behöver visa upp ett vaccinationsbevis för att komma in på större evenemang från och med den 9 februari tror inte regeringen kommer att påverka det arbetet.

– Jag förstår de som tycker att när det inte finns några restriktioner längre så är det kanske inte så farligt, men vad vi säger är att de samhällsåtgärder som vi haft vidtagna inte längre står i proportion med de konsekvenser de får. Men för den enskilde finns fortfarande en risk att bli svårt sjuk eller till och med avlida om man tillhör riskgrupp.

Särskilda rekommendationer för ovaccinerade

Det är därför viktigt att ännu fler vaccinerar sig och förstår varför det är viktigt, anser hon.

– Vaccinet är det bästa skyddet vi har.

Även om samtliga restriktioner slopas nästa vecka, kommer särskilda rekommendationerna för ovaccinerade att ligga kvar. När även de lyfts är ännu oklart, men någon gång i april kan man se framför sig att ytterligare ändringar görs i rekommendationerna, enligt socialministern. 

– Man får möjlighet att vaccinera sig, men också ta ansvar att undvika miljöer eller sammanhang där man vet med sig att man riskerar svår sjukdom.

– Om man tillhör riskgrupp, och det är man med stigande ålder och andra riskfaktorer som jag tror de flesta är välbekanta med. Då är det klart att man ska vara försiktig i ett läge där vi har fortsatt hög smittspridning. Om den smittspridningen minskar eller om man vaccinerar sig, då behöver man inte iakta samma försiktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.