Socialminister Lena Hallengren (S) säger att Socialstyrelsens uppdrag som nationell inköpare kommer att ligga fast tillsvidare. Det berättade hon på en presskonferens idag.
– Situationen är fortfarande skör. Det finns inga långsiktiga beredskapslager. Och läget kan förvärras, säger hon.
Bristerna framkom i början av mars
Hon säger att i början av mars blev det uppenbart att den ordning som gäller i Sverige, att varje myndighet och region själv tar ansvar för sin krisberedskap, inte fungerat som den ska.
– Från kommuner och regionerna kom signaler om att man inte hade tillräckligt med skyddsutrustning. Regionernas och kommunernas beredskap var inte uthållig för patientsäkerheten.
Efter detta har ett antal åtgärder vidtagits. Bland annat har Socialstyrelsen fått ett nationellt ansvar som inköpare av skyddsutrustning, medicinteknisk utrustning och läkemedel.
– Regionerna och sjukvården genomför fortfarande stora insatser. Och här har Socialstyrelsen en viktig stödjande roll, säger hon och fortsätter:
– Även om vi ser en förbättrad situation så är läget ansträngt. Vi måste ta höjd för att vi kan få en andra våg och att läget snabbt förvärras.
Prioriteringsdokumentet har inte behövt användas
Socialstyrelsen har tidigare tagit fram ett dokument om hur prioriteringar inom vården skulle se ut om resurserna inte skulle räcka till att vårda alla som sökt vård.
– Men det dokumentet har aldrig behövt användas. Gemensamma ansträngningar att platta till kurvan har lett till att det funnits tillgängliga intensivvårdsplatser på sjukhusen, säger Lena Hallengren.
Socialministern tog även tillfället i akt att tacka för det engagemang och stöd som givits från privata aktörer.
– Det här är och det här har varit den största krisen i modern tid, säger socialministern.