Historien om Sveriges största skolkoncern började på det nedlagda artilleriregementet i Jönköping. Rune Tedfors, en gång själv yrkesofficer vid regementet, hade sadlat om till entreprenör inom vuxenutbildning. Så småningom fick han en idé.
– Jag hade ett samarbete med IBM om utbildningar och på väg hem från ett möte kom jag på att det här skulle man kunna göra på gymnasienivå också
Höstterminen 2000 öppnade det första John Bauergymnasiet, i det nedlagda regementets lokaler. Inriktningen var till en början IT- och entreprenörsprogram. Skolan var banbrytande när det gällde att använda datorer i stället för böcker och mycket självständingt arbete. Den blev snabbt populär.
Växte snabbt
Tanken att driva en enda skola i Jönköping övergavs snabbt. Rune Tedfors fick med sig några av sina kontakter från samarbetet med IBM till att starta nya skolor. John Bauerskolorna blev en franchisekedja, och kunde på det sättet växa mycket snabbt.
Lönsamheten var också bra – vinsterna räckte till både aktieutdelningar och expansion. 2006 hade John Bauerkedjan växt till 27 skolor över hela landet. En stor del av eleverna gick på yrkesprogram som till exempel restaurang- och frisörprogam.
Då bestämde sig Rune Tedfors och hans kompanjoner för en affär som skulle ge dem mångmiljonbelopp på ett bräde. De bildade ett gemensamt bolag som köpte de gamla bolagen.
Enligt Rune Tedfors var det myndigheterna som drev fram förändringen:
– De tyckte det fanns oklarheter i vem som egentligen hade ansvaret för skolorna när de drevs med franchiseavtal.
Direkt in i privata bolag
Eftersom skolorna var så lönsamma kunde köpeskillingen bli hisnande 450 miljoner kronor. De pengarna hade förstås inte bolaget. För att kunna betala fick det nya bolaget låna 250 miljoner på banken. Den delen av köpeskillingen ser ut att ha gått direkt till ägarnas olika privata bolag. Rune Tedfors var största ägare i det nya bolaget, med 44 procent.
Men Rune Tedfors vill inte prata om vad han tjänat.
Hur mycket betalades ut av köpeskillingen?
– Det minns jag inte, jag kommer faktiskt inte ihåg det.
Du vet inte hur mycket pengar du fick ut där alltså?
– Nej jag gör inte det.
Resten av köpeskillingen, 200 miljoner, fick bli en fordran som ägarna hade på det nya bolaget. Rune Tedfors och hans kompanjoner fick därmed också rätt till flera miljoner i ränta per år framöver. John Bauerskolorna hade nu blivit en sammanhållen koncern, med Rune Tedfors som ordförande och största ägare.
Riskkapitalbolag intresserade
Och snart fick riskkapitalbolagen upp ögonen för den lönsamma skolbranschen. 2008 blev Rune Tedfors kontaktad av 8-10 intresserade köpare berättar han.
– Jag tog upp frågan i styrelsen, och då väcktes tanken på att vi kanske skulle sälja, säger han.
Det blev det danska riskkapitalbolaget Axcel som köpte, men än en gång är Rune Tedfors förtegen om beloppen.
Hur mycket betalade de?
– Det får du inget svar på.
Men enligt Axcels egen rapport om affären värderade de John Bauerkoncernen till 675 miljoner kronor. Större delen var lån. Rune Tedfors och hans kompanjoner fick 133 miljoner den här gången enligt Axcels rapport.
Utöver det följde fordran på 200 miljoner med i affären. Rune Tedfors och hans kompanjoner skulle alltså kunna fortsätta få ränteintäkter från John Bauer även efter att dom sålt. Och så småningom, när Axcel i sin tur sålt skolkoncernen vidare, skulle de få ut även de 200 miljonerna kontant. Rune Tedfors del av det blev så småningom 80 miljoner. Men de pengarna får han inte ut – de gick förlorade i konkursen.
Förtegen om förtjänst
Många skulle nog ändå säga att Rune Tedfors blivit rik som ett troll på John Bauer – skolan som han uppkallat efter den kände konstnären från trakten. Han vill inte säga själv hur mycket pengar han tjänat, och mycket har gått in i bolag där han även har andra verksamheter.
Men han har deklarerat för sammanlagt 57 miljoner i kapitalinkomst de två år han sålt John Bauerkoncernen.
Och SVT:s granskning av John Bauerkoncernen, Axcel och Rune Tedfors egna bolag visar att de totala vinsterna för Rune Tedfors del kan röra sig om runt 150 miljoner, plus räntorna på fordran på åtminstone 20 miljoner kronor.
– En stor del av pengarna har gått in i skolverksamhet igen. Min andra skolkoncern Prolympia gick med förluster som täckte upp, säger Rune Tedfors.
Prolympia är Rune Tedfors grundskolekoncern. Hela kedjan har tio skolor, Rune Tedfors äger några helt och hållet. Andra är han delägare i. Prolympia AB har en vinstmarginal på fyra procent förra året.
Skulle du vilja sälja den här skolkoncernen också till ett riskkapitalbolag?
– Nej det tänker jag inte. De har visat intresse, men jag är bränd när det gäller riskkapitalbolag.