Arkimedes konstant, Ludolphs tal eller rätt och slätt: π.
Den 14 mars firas den internationella pi-dagen. Talet har fascinerat matematiker i årtusenden och lockat många att rabbla så många decimaler som möjligt utantill.
Karl-Erik Helenius, 71, från Härnösand – utbildad matematiker, tidigare universitetslärare och datorkonsult – utmanades av sitt barnbarn, som just lärt sig hundra pi-decimaler.
–Sedan gick det av bara farten, säger han.
Tangerade svenskt rekord
Som 64-åring tangerade Karl-Erik Helenius 2008 det svenska rekordet, som fortfarande står sig, på 10 000 decimaler.
–Som mest kunde jag ungefär 12 500 decimaler, men då fick jag nog. Jag steg upp fyra på morgonen för att träna och hade de sista hundra decimalerna med mig på toaletten och på promenader. Det tog över för mycket.
Knepet för att under nästan fem timmar kunna rabbla till synes slumpmässiga siffror i rätt ordning var de minnestekniker Karl-Erik Helenius fått lära sig av en professor i Uppsala nästan 30 år tidigare.
–Jag lärde mig att komma ihåg i bilder och händelseförlopp. Men nu kan jag inte rabbla decimaler längre, jag är inte lika bra på att minnas längre, skrattar han.
”Har förändrat historien”
Matematikern Marija Cvijovic vid Göteborgs universitet tycker pi-dagen är väl värd att fira.
–Ett oändligt tal kan vara svårt att få grepp om. Men pi har samtidigt förändrat historien och format matematiken som vi ser den nu.
Pi-tävlingarna är en rolig och fascinerande aspekt, tycker Cvijovic. Världsrekordet, enligt Guinness rekordbok, är nära 68 000.
Men vanligtvis räcker bara två.
–Jag tror att många fascineras av det oändliga. Men 3,14 brukar räcka bra, nuförtiden har man ju datorer som kan räkna åt en, säger hon.
”Som mest kunde jag ungefär 12 500 decimaler, men då fick jag nog.”
Karl Erik-Helenius, 71, från Härnösand som 2008 tangerade det svenska rekordet i att minnas flest decimaler av talet pi: 10 000 stycken.
Fakta: Pi
Pi är en matematisk konstant, som många får lära sig i skolan som förhållandet mellan en cirkels diameter och omkrets. De tidigaste försöken att räkna ut talet tros ha gjorts för ungefär 4 000 år sedan.
Talet pi förkortas normalt till 3,14. Därför infaller pi-dagen varje år just 14 mars. Den renlärige börjar fira pi-dagen klockan 1.59 (de nästföljande tre decimalerna). Klockan 9.26.53 kan du just i år dock pricka in de första tio siffrorna av pi: 3,141592653.
Hittills har en superdator räknat fram lite drygt 2 576 miljarder decimaler för pi. Men det finns fler, för antalet decimaler är oändligt.
Chao Lu från Kina har det officiella rekordet för utantillrabblande av pi-decimaler: 67 980 stycken under 24 timmar och 4 minuter i slutet av november 2005.
På topp 20-listan finns tre svenskar. Daniel Stridsman delar 16:e plats med Karl-Erik Helenius med 10 000 decimaler. Den tidigare svenska mästaren Mats Bergsten kom ihåg 9 778 tecken i rätt ordning vilket placerar honom på 19:e plats i världen.
Källa: Pi World Ranking