En morgon 2004 väcktes Lina av sin lillasyster som skrek ”mamma är död”. I panik sprang Lina ut för att hitta sin mamma i en blodpöl. Över mamman satt styvpappan med en kniv i handen.
Bredvid dem satt Linas två yngre syskon, livrädda och täckta av blod. Lina försökte hjälpa sin mamma genom att hålla tillbaka mannen, mamman sprang ut till balkongen och där lämnades Lina helt ensam med en livsfarlig man.
Höggs i ansiktet och ryggen
Lina attackerades och fick flera livshotande knivhugg i huvudet, ryggen och ansiktet. Hon försökte gömma sig och kände hur det varma blodet rann ner för ansiktet.
Polisen larmades och det tog tio minuter för dem att komma fram. Under den tiden försökte Lina låsa ut styvpappan och hjälpa sin mamma som låg blodig på balkongen. Grannarna skrek och grät, berättar Lina som insåg att hon kunde komma att förlora sin mamma.
Dömdes för mordförsök
Både Lina och hennes mamma överlevde men ärren av knivhuggen finns kvar på kroppen. Styvpappan dömdes för mordförsök och enligt domen var ett delmotiv till händelsen att mamman ville leva ett mera självständigt och sekulariserat liv.
Våldet var en stor del av Linas uppväxt, hennes styvpappa misshandlade ofta henne och hennes mamma. Hans enda ursäkt var att han var mannen i familjen och hade därför rätt till det. Han spelade bort alla pengar och barnen sov ofta hungriga, berättar hon.
Lina heter egentligen något annat. Se hennes berättelse i videon ovan.
Fakta: Hedersrelaterad brottslighet
Polisens definition av hedersrelaterad brottslighet är:
”Hedersrelaterad brottslighet är brott som helt eller delvis begåtts för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps anseende utifrån en föreställning om heder.
Hedersrelaterade brott kan exempelvis handla om frihetsberövande, tvång, äktenskapstvång, barnäktenskap, vilseledande till äktenskapsresa, hot, kränkande fotografering, ofredande, misshandel, mord eller mordförsök.”
Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck
Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.
Akuta händelser
Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.
Socialtjänsten
De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.
Ungdomsmottagningen
På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.
Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:
TRIS – Tjejers rätt i samhället
Till TRIS nationella jourtelefon 0774 40 66 00 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.
GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime
Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.
Kvinnofridslinjen
På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.
BRIS – Barnens rätt i samhället
Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.
Kvinnojourer
Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.
Unizon
Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.