Han skapade Nobelmenyn: ”Vi har maximerat råvarorna”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelmiddagen är en av världens mest mediebevakade och prestigefyllda middagar. I år är det kocken Jimmi Eriksson och chefskonditorn Annie Hesselstad som ska göra Nobelmiddagen 2022. Här är hela menyn:

Förrätt:

Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

– Här tar vi hand om allt på gösen för att verkligen maximera råvaran, säger kocken Jimmi Eriksson.

Varmrätten:

Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

– Hjort är ett ganska magert kött som kräver lite fetma. Därför har vi gjort en krämig potatis- och jordärtskocksterrin.

Desserten:

Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.