Hanna, 12, våldtagen och inlåst på ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

“Hanna” var 12 år förra våren, när hon blev våldtagen. Traumat skapade en nedåtgående spiral, men istället för att få hjälp, blev hon inlåst på ett statligt ungdomshem.

— Jag har lärt mig min läxa nu, säger hon.

Hanna, 12, och hennes bästis träffade några äldre killar förra våren. De hängde med dem hem och blev bjudna på rom. Det slutade med en våldtäkt. Polisen säkrade DNA, vittnesmål och blodspår. Våldtäktsmannen dömdes till två års fängelse och utvisning. 

Men för Hanna, var det här bara början. 

Sis-hem

 — Efter våldtäkten förändrades mitt liv helt. De jagade efter mig på byn och ropade “hade han stor kuk” och så. 

Hanna började skolka, hänga med nya vänner som drack och tog droger. Socialtjänsten menade att föräldrarna inte lyckas motivera Hanna att ta emot hjälp. De placerar henne i ett familjehem. Hanna rymmer. Då blir hon placerad först i ett akuthem, sedan på Mommelhåls gård HVB-hem i Västervik. 

Farligt HVB-hem

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gett det här HVB-hemmet kritik flera gånger. Bland annat för barn som stulit bilnycklar och kört alkoholpåverkade, som sökt upp äldre män och blivit våldtagna, som suttit på tågrälsen. Sedan Hanna flyttat in fortsätter problemen. Äldre ungdomar som slåss. Otrygghet. 

Hanna ringer hem om och om igen, gråter och vill komma hem. 

Föräldrarna försöker få ledningen att agera, de ringer och skickar sms. En kväll har någon slagit sönder fönstren i Hannas rum. “flickorna är livrädda och fryser, skulle uppskatta om någon gjorde nåt” skriver hennes pappa. 

Kvällen efter rymmer Hanna hem. Föräldrarna orkar inte prata om allt som hänt, men Hannas släkting Linnea berättar hur det var: 

— Vi visste om hur otryggt det var där och ändå ska vi skicka tillbaka henne dit. Det är så sjukt, för det vill man inte. Det var det sista vi ville. 

I slutat av februari i år, stänger IVO HVB-hemmet på grund av “fara för liv, hälsa eller personlig säkerhet.” 

HVB-hemmets ledning hänvisar till sin advokat, som skriver att de överklagat beslutet om stängning. “Bolaget anser inte att det har funnits skäl att återkalla tillstånd eller att barnen har befunnit sig i livsfara som framförts i beslutet.” skriver Andreas Möller på Möller Juridik. 

Låses in på SiS 

När hemmet stängs skickas Hanna till ett SiS-hem, statens låsta ungdomshem. Motiveringen från den ansvariga socialtjänsten i Norberg var att hon var rymningsbenägen. 

 -Det här är inte den hjälp jag behöver, säger hon. Jag ska inte bli bestraffad för att jag rymde från ett hem som var kaos. 

Hanna beskriver hur det är inne på SiS-hemmet. 

— Det är som att vara inne i fängelse. Att ha rastgård. Och brandsäkra plastmadrasser som säng. Men det jobbigaste är ju att vara hemifrån mamma och pappa. 

Linnea tycker att det värsta är att placeringen under sex månader varken gett Hanna någon skola eller någon vård. 

Norbergs socialutskotts ordförande Olle Rahm (S) vill inte kommentera Hannas fall, men säger att de ska se över hur de kontrollerar de HVB-hem de placerar barn i.

-Jag har lärt mig min läxa av allt det här. Jag vet vad jag vill med mitt liv och jag vill hem, säger Hanna.

Detta är en del av SVT Nyheters granskning om Sis-hemmen. Vet du mer, eller har andra tips? Kontakta våra grävande reportrar!

Hanna heter i själva verket något annat.

30 000 barn omhändertas – 1 100 tvångsvårdas på Sis-hem

Beslut om att placera ett barn eller ungdom fattas av socialnämnden. Det är socialtjänsten som har ansvaret för barnet under placeringen. Det rör sig om 30 000 barn varje år. Detta är de placeringsformer som finns:

Jourhem – tar med kort varsel emot barn som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid. 

Familjehem – tar emot barn och unga som av olika anledningar behöver bo i ett annat hem. Det kan vara ett hem i barnets nätverk eller någon som barnet inte känner. Ett barn kan bo i ett familjehem i cirka sex månader upp till under hela sin uppväxt. Familjehem kan också vara så kallade ”förstärkt familjehem” med en förälder som är anställd för att finnas där för barnet eller ett sk. ”behandlingsfamilj”.

HVB-hem- Hem för vård eller boende, är ett boende där barn och unga kan få vård eller behandling. Boendena skiljer sig åt och är ofta inriktade på olika åldersgrupper eller behov. Till skillnad från familjehem är detta ett yrkesmässigt drivet hem. En privat aktör måsta ha tillstånd från IVO för att få bedriva HVB.

Sis-hem – statliga ungdomshem som bedriver ”individuellt anpassad tvångsvård”.  Det rör sig om 1100 barn per år. På Sis-hem har personalen under vissa förutsättningar rätt att använda tvångsåtgärder. Alla Sis-hem drivs av staten genom Statens Institutionsstyrelse. Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15 till 17 år kan bli dömda av domstol till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Men de är i minoritet. Framför allt tar Sis emot barn som inte har ett brottsligt förflutet men som är våldsamma, självdestruktiva och har psykosociala problem, inte sällan i kombination med drogmissbruk. Sis kan inte tacka nej till att placera ett barn som socialtjänsten valt att placera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sis-hem

Mer i ämnet