Hon ställde frågor till de som ringde för att höra hur långt de hade kommit, om de måste komma direkt eller om de kunde avvakta en stund till hemma. Hon tittade om någon av de som låg inne var på väg att föda, om det skulle bli ett rum ledigt snart.
– Just den natten var det fullt i hela Stockholm. Vi hade ringt fram och tillbaka till varandra mellan klinikerna och tillslut fick jag hänvisa en föderska till Västerås. Vi hade till och med beredskap för att förlösa i vårat undersökningsrum, säger Hannah Dahlbäck.
LÄS MER: Barnmorskan Petra hanterade tre förlossningar – jobbade tills mensen blödde igenom
För familjen som skulle få tillökning innebar det att de fick ta sig med egen bil eller taxi ungefär 11 mil.
Upplever du att patienterna är beredda på att bli hänvisade till ett annat län?
– Det är en del som ringer och kan fråga ”Hur ser det ut, finns det plats?”, så visst vet de att det finns en risk att det är fullt.
”Det är fullt i princip hela tiden”
Sofia Sjöman Waas, pressansvarig på Södersjukhuset bekräftar att det är ett väldigt högt tryck på förlossningsavdelningen nu.
– Det är fullt i princip hela tiden, men det har bara varit en natt som vi har hänvisat en föderska utomläns och det var natten mellan fredag och lördag.
Planen var att gå ner i antal platser på BB (eftervården) den här veckan, men de har fått fortsätta vara öppna.
– Vi har alla förlossningsplatser öppna och vi har även planerat för full bemanning hela sommaren, säger Sofia Sjöman Waas.
”Jag vill inte skrämmas”
Efter att Hannah gått ut i sociala medier och berättat om situationen har hon mött en del kritik, men också hejarop från andra i branschen.
– En del tycker att jag skrämmer upp kvinnorna. Men jag vill så klart inte skrämmas. Det är så här verkligheten ser ut, och det är ju bättre att de får veta det så att de är förberedda.
LÄS MER: Förlossningen på S:t Göran försenad igen
Enligt pressansvariga Sofia Sjöman Waas ska blivande mammor inte oroa sig för bristen på förlossningsplatser.
– Tidvis är det väldigt ansträngt för personalen men vi ser till att alla mammor får en förlossningsplats, hos oss eller något annat sjukhus.Kvinnorna ska känna sig trygga inför förlossningen, säger hon.
BB Sophias nedstängning höjde trycket
Hannah Dahlbäck har jobbat på Södersjukhusets förlossningsavdelning sedan 2015, och har känt av hur arbetsmiljön förändrats sedan BB Sophia stängdes i fjol.
– Redan samma dag som de stängde kände vi av att trycket ökade. Det är samma situation för de flesta förlossningskliniker just nu. Vi överlevde den sommaren men sedan tog den (situationen reds. anm.) aldrig slut, den fortsatte hela hösten och vintern och håller på just nu.
En sak Hannah är säker på är att hon älskar sitt jobb och sin arbetsplats, men ändå tvivlar hon på om det är möjligt att orka fortsätta tills fler förlossningsplatser blir tillgängliga.
– Jag älskar mitt jobb och trivs jättebra men vi måste kämpa för en bättre arbetsmiljö. Vi vill ha en barnmorska per föderska och det borde gå. Men redan nu är det många som letar efter annat och funderar på att lämna för att de inte orkar. Jag går snart själv i samma tankar fastän jag egentligen inte vill det, säger Hannah Dahlbäck.
Nya platser dröjer
Fler förlossningsplatser är planerade, men dröjer. En förlossningsavdelning på Sankt Görans sjukhus i Stockholm som ska kunna ta emot 4.000 föderskor per år, vilket motsvarar före detta BB Sophias kapacitet, är beräknad till år 2021.
SVT Nyheter har sökt Ella Bohlin (KD) som är barn- och äldrelandstingsråd för Stockholms läns landsting med ansvar för förlossningsvården.
LÄS MER: Förlossningschefen: ”Vårdpersonalen fick betala priset för BB Sophias nedläggning”