Så sänker du dina matkostnader – vi gick och handlade med dietisten

Uppdaterad
Publicerad

Dyra uteluncher, mat som möglar i kylskåpet och storkok som aldrig blir av. Här tipsar dietisten och föreläsaren Hanna Olvenmark om hur du kan sänka dina matkostnader och samtidigt spara tusenlappar.

Genom bättre planering kan de allra flesta svenskar sänka sina matkostnader rejält. Det menar dietisten och föreläsaren Hanna Olvenmark.

– För mig handlar inte billig mat om att göra avkall på saker utan om att göra dem på ett annat sätt. Jag tycker att det är kul att vara snål om man får säga så, säger hon till SVT Nyheter.

”Fint att vara resurssnål”

Genom att förmedla recept som lämpar sig för billiga matlådor har hon etablerat sig som en flitigt anlitad föreläsare och skaffat sig en växande följarskara på sociala medier.

– Jag får väldigt fin respons, många som tackar för att de får hjälp i vardagen. Många tycker också att det kan vara fint att vara lite resurssnål, jag gör det legitimt att ha den livsstilen. Det behöver inte betyda att man är en tråkig person.

”Jag tycker att det är kul att vara snål, om man får säga så”, säger Hanna Olvenmark. Foto: Privat

Hanna Olvenmark uppskattar sina egna matkostnader till cirka 1 500 kronor i månaden och förklarar att det finns många knep för att dra ner på matkontot.

– Det kan vara att ta hand om rester och ha koll på vilka grönsaker som är i säsong.

I videon delar hon med sig av sina fem bästa tips för att sänka matkostnaderna.

Hannas fem tips att spara pengar på maten

1. Ät mer vegetariskt

– Framför allt baljväxter som linser, ärtor och bönor är billigare proteinkällor än kött. Där kan du spara många tusenlappar per år.

2. Välj grönsaker och kryddor från frysdisken

– De är lika näringsrika som färska och betydligt billigare. Jag brukar ha frysta kryddor och grönsaker i maten istället för vid sidan av. De går bland annat att använda till goda grytor och wokar.

3. Planera din matvecka

– Planera dina inköp för att minska antalet resor till och från butiken och för att inte handla sådant som du redan har i kylskåpet. Det kommer spara dig både tid och pengar. Det är i butiken du gör valen du egentligen kanske inte vill göra, som att köpa halvfabrikat som inte är lika prisvärda och näringsrika som egenlagad mat.

4. Ha koll på dina matkostnader

– Det kan vara bra att få en överblick på hur mycket du lägger på mat. Är det en rimlig summa och hur ofta är du i butiken? Man kan göra en liten koll varje månad för att se vart pengarna tar vägen. Det behöver ju inte bara gälla mat utan även andra utgifter.

5. Ät mer matlåda

– Att laga sin egen mat är ett jätteklassiskt tips för att spara pengar, men det är väldigt lätt att halka in i en utelunchvana. Ett tips är att ha nödmatlådor i frysen för att slippa köpa utemat när tiden eller energin inte finns till att laga mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.