Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ben Scheurer

Här är segelbåten som kan ha använts vid Nord Stream-sabotaget

Uppdaterad
Publicerad

En tysk segelbåt står i centrum för den senaste teorin kring vad som hände när rörledningarna Nord Stream exploderade i höstas. Tysk polis har bekräftat att de funnit rester av sprängmedel ombord – nu kartlägger de hur båten har rört sig.

Den 6 september 2022, knappt tre veckor innan sprängningarna av Nord Stream, ska den nu utpekade segelbåten ha lämnat Rostocks hamn i Tyskland. Uppgifterna har avslöjats av tyska medier som också fått båtens identitet bekräftad. Segelbåten är, enligt uthyrarens uppgifter, drygt 15 meter lång.

– Det är absolut möjligt att använda den här typen av båt, men det är inte förstahandsvalet. Den stora frågan är hur de explosiva anordningarna sett ut, det har pratats om att de är stora och då låter det här osannolikt, säger Oskar Frånberg, föreståndare för Nationellt undervattenstekniskt centrum vid Blekinge tekniska högskola.

Experter är skeptiska till användandet av just en segelbåt och menar att det skulle göra aktionen svårare – men genomförbar. Foto: Ben Scheurer

Kan vara ”false flag”-operation

Ombord ska sex personer ha funnits, fem män och en kvinna. Enligt den tyska tidningen Die Zeit ska några av dem ha uppgett att de kommit från ett Polenbaserat företag med ukrainska ägare när de hyrde båten. Men det finns också spekulationer om att det skulle kunna vara en så kallad “false flag”-operation, alltså att någon annan lagt ut spår som pekar mot Ukraina.

Exakt hur segelbåten har rört sig veckorna efter den 6 september är fortfarande okänt, men såväl dansk som tysk polis har förhört personer som kan ha iakttagit den. Nu undersöker de båtens exakta rutt, enligt tyska Der Speigel.

Företaget som hyr ut båten misstänks inte för något brott, enligt polisen.

Dansk ö av intresse för polis

Polisen har bland annat visat intresse för vilka båtar som lagt till vid den danska ön Christiansö, som ligger mellan Bornholm och platsen för tre av detonationerna vid Nord Stream.

– Vi har varit i dialog med polisen, som bad om bilder av de fartyg som legat i hamnen under perioden 16–18 september, säger Søren Thiim Andersen, administratör på Christiansö, till danska Ekstrabladet.

Att genomföra ett dyk på 80 meters djup, vilket det är där Nord Stream exploderat, är enligt Oskar Frånberg inte särskilt svårt för den med rätt utbildning, men att göra det från en segelbåt är riskfyllt.

– Jag förhåller mig skeptisk, men det är genomförbart, säger Oskar Frånberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.