SVT:s politiska kommentator Mats Knutson ger sin bild av de fyra tänkbara regeringarna. Foto: TT/SVT

Här är de fyra tänkbara regeringarna som ska diskuteras

Uppdaterad
Publicerad

En samlingsregering, eller en med Alliansen och MP. Det är några av de fyra tänkbara alternativen som diskuterades när talmannen träffade sex av partierna på tisdagen.

Frågan är dock om något av förslagen kommer att leda till att det låsta läget luckras upp. SVT:s politiska kommentator Mats Knutson ger sin syn på saken.

Samlingsregering med S, MP och Alliansen

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: TT

Detta är Centerpartiets och Liberalernas förslag. Det skulle bli en väldigt stark regering och den skulle ha en bred majoritet i riksdagen och få igenom all politik. Men eftersom Moderaterna och Socialdemokraterna absolut inte vill ha en sådan regering är den väldigt osannolik.

– Skälet är att M och S fruktar att en sådan här regering skulle leda till att SD och V blir de enda oppositionspartierna och att både M och S skulle riskera att tappa väljare till dessa partier i nästa val, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

S och M anser även att en samlingsregering enbart är aktuell när Sverige befinner sig i nationell kris, som under andra världskriget.

Mittenregering med S, MP, C och L

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: TT

En sådan här regering är S-ledaren Stefan Löfvens önskeregering. Den skulle bli hyggligt stabil. Problemet är dock att C och L har avvisat en sådan regering. C-ledaren Annie Lööf har sagt att hon aldrig sätter sig i en regering med Löfven som statsminister.

Enligt Mats Knutson är detta dock ett av de mest realistiska alternativen.

– En sådan regering erbjuder ett blocköverskridande samarbete som faktiskt också L och C talat om. Men det innebär i någon mening också att Alliansen spricker, och det talar också emot ett sådant alternativ. Inget av partierna i Alliansen vill hålla i den yxan, säger han.

Detta alternativ kan också innebära att ett eller flera av partierna sitter i regeringen och de andra i riksdagen, och att man samarbetar med varandra för att få tillräckligt med mandatstöd.

Regering med Allianspartierna och MP

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto: TT

Även detta alternativ är en linje som C och L har drivit. Problemet är dock att den matematiskt inte skulle klara en statsministeromröstning i riksdagen, då både V, SD och S tillsammans skulle kunna rösta ner den.

Om den ändå skulle bli vald så räcker det med att SD röstar på Socialdemokraternas budget – för att den regeringen ska falla.

– Det är en regering som skulle ha svårt att klara sig i riksdagen. Inte ens Miljöpartiet själva tror på en sådan regering, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Alliansregering med stöd av SD

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: TT

– Vid sidan av en regering med S, C, MP och L, så är den här regeringen ett av de andra huvudspåren. Alltså någon form av borgerlig regering som släppts fram av Sverigedemokraterna, säger Mats Knutson.

Dock är läget helt låst här med, då både L och C sagt att de aldrig kommer att släppa fram en regering som stödjer sig på SD. Ingen av dessa partier har ändrat den ståndpunkten sedan valet den 9 september. Så även en sådan regering ser i dagsläget rätt osannolik ut.

Tittar man däremot mandatmässigt så skulle en Alliansregering som släpps fram av SD vara väldigt stark i riksdagen och kunna genomföra mycket av sin politik. Däremot skulle en sådan regering kunna förlora en omröstning i riksdagen om SD väljer att rösta med S.

– Det största problemet är att halva Alliansen inte vill ha en sådan här regering. Jag ser det som osannolikt att C och L skulle ändra uppfattning och släppa fram en sådan regering.

Mats Knutson summerar

– Alla dessa alternativ som talmannen ska prata med partiledarna om är sådana alternativ som ett eller flera av de inblandade partierna sagt nej till. Så man ska inte räkna med att det sker några framsteg, säger Mats Knutson.

För att det låsta läget nu ska luckras upp krävs det att flera partier byter eller justerar sina ståndpunkter.

– Det kan vara så att Centerpartiet accepterar att sitta i eller samarbeta med en socialdemokratisk regering, eller att M och S accepterar en samlingsregering. Det krävs stora förflyttningar som i dagsläget ser svåra ut att genomföra, säger han.

Samtliga partier, förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, är inbjuda till gruppsamtal under tisdagen med talmannen Andreas Norlén. Enskilda samtal kommer också att ske med V och SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet