Lasershowen i Lidköping blev succé förra nyår och kommer tillbaka i år igen. Foto: Claes Magnusson

Här är kommuner som skippar nyårsfyrverkerierna

Uppdaterad
Publicerad

Ljusspel, eldshow och film av drönare. Debatten om högljudda fyrverkerier har fått flera kommuner att tänka i nya banor.

Flera kommuner går ifrån det traditionella nyårsfirandet och testar alternativa lösningar, här är några.

Jönköping

För första gången stryker staden fyrverkerierna, och kör i stället en stor lasershow på nyårsdagen.

– Fyrverkerier kan ses över hela stan men för en lasershow behöver man vara på plats. Det ger ett mer koncentrerat firande, som man kan bygga in med sång och musik, säger Anders Hulusjö, ordförande i fullmäktiges presidium i Jönköping.

– Sedan finns det djurägare som är väldigt intensiva mot fyrverkerier. De som är kritiska är väldigt kritiska och ger en hel del epitet om en, säger Hulusjö, som varit involverad i nyårsfirandet i åtta år.

Lidköping

Även Lidköping satsar, för andra året i rad, på en lasershow, där ljuset från lasern lyser upp hela torget i centrum.

– I år kommer nyårsfirandet, förutom lasershowen bjuda på lasermapping på Rådhuset, säger Daniel Waggett kulturassistent, Lidköpings kommun i ett pressmeddelande.

Lasermapping är ett sätt att rita bilder och former på exempelvis en husvägg.

Showen körs både nyårsafton och nyårsdagen.

Borås

I denna västsvenska stad håller Borås energi och miljö står i en ljusshow på nyårsafton.

– Vi sätter 5 000 ledlampor på en fjärrvärmeackumulator, en stor behållare som kan ses i stora delar av Borås. Det är ett miljösmart alternativ till fyrverkerier – tyst och inga utsläpp, säger Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås energi och miljö.

Västerås

I Västerås bjuds invånarna på ett tolv minuter långt firande dominerat av laser- och eldshow.

Fyrverkerierna är kraftigt nedtonade, efter önskemål från allmänheten att inte skrämma upp djuren.

Åmål

Åmål har nyligen, efter ett medborgarförslag, beslutat att förbjuda pyroteknik såsom raketer, fyrverkerier och smällare i hela kommunen. På nyår visas en film från kommunens 375-årsfirande som pågått under året.

– Vi kände att det var ett trevligt initiativ att göra en film och vill sända den som tack till Åmålsborna som besökt evenemangen, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare på tillväxtenheten i Åmål.

– Sedan är det ju så att djur far illa och så finns det ju en ökad medvetenhet kring den miljömässiga aspekten, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.