Bränder som orsakas av levande ljus har minskat på senare år. Men olyckor sker fortfarande, så det gäller att hålla koll på sakerna i närheten av ljusen.
1. Ställ inte värmeljus för nära varandra
Värmeljus som ställs för nära varandra genererar mycket värme tillsammans. I videon ovan kan du se vad som kan hända om för många ljus trängs på för liten yta, till exempel på ett fat.
– Sära på ljusen och ställ dem en bit ifrån varandra så att de får bra ventilation, säger Anders Thor, brandsäkerhetsexpert och konsult inom brandskydd.
2. Var noggrann med adventsljusstaken
Enligt Anders Thor ökar brandrisken för varje adventsljus. Som störst är risken när det första ljuset nästan brunnit ner.
– Ljusstaken ska vara av brandsäkert material, och allt man har i staken likaså, säger Anders Thor.
– Folk har även en massa “ära vare gud i höjden, detta har jag gjort i slöjden”-ljusstakar hemma som sällan är särskilt brandsäkra.
3. Akta dig för hemmapysslade ljuskronor och bordsdekorationer
Enligt Anders Thor är hemmagjorda inredningsdetaljer som innefattar levande ljus en dålig idé rent brandsäkerhetsmässigt. Han lyfter särskilt fram ljus i kombination med brännbart material, som till exempel en självpysslad ljuskrona med granris.
– Jag brukar säga att den största brandrisken i Sverige är mysiga farbröder i tv med julinredningstips. Men har man till exempel sett en bild på en brinnande gran blir man aldrig sugen på att pynta granen med gammeldags äkta ljus.
4. Använd rätt ljus till rätt ljuslykta
Att anpassa ljus efter lykta kan låta självklart. Men Anders Thor poängterar särskilt vikten av att inte använda blockljus i lyktor menade för värmeljus.
– Ljusmassan kan smälta ner av värmen och den brinnande veken kan flyta iväg med ljusmassan. Det är viktigt med gott om luft och ventilation runt ljuset.