Mängden sotpartiklar som avges till inomhusluften kan skilja enormt mellan olika ljusfabrikat. Foto: SVT

Forskaren: ”Behövs krav på ljustillverkarna att redovisa utsläpp”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att levande ljus kan avge hälsofarliga sotpartiklar så finns det idag inga krav på ljustillverkarna att redovisa vad ljusen släpper ut och hur det påverkar hälsan.

– Idag har kunden ingen chans att få reda på vad ett visst ljus släpper ut. Ibland står det inte ens vilken råvara ljusmassan är gjord av på förpackningen, säger Aneta Wierzbicka, som forskar om hur levande ljus påverkar inomhusluften.

– I många andra branscher ställs det krav på att tillverkarna ska redovisa vilka kemikalier produkten innehåller och utvärdera deras hälsoeffekter.

Stora skillnader i utsläpp

I dagsläget finns inte tillräckligt med forskningsunderlag för att kunna säga ifall en viss typ av ljusmassa – exempelvis stearin eller paraffin – är mindre hälsofarlig än en annan, enligt Aneta Wierzbicka.

Men man vet att mängden sotpartiklar som avges till inomhusluften kan skilja enormt mellan olika ljusfabrikat, och Aneta tycker att det borde ställas högre redovisningskrav på ljustillverkarna.

– Det borde finnas en standardmärkning, så att du kan se om ljuset lever upp till kraven eller inte. Vissa ljustillverkare lägger ner mycket arbete på att minimera utsläppen från sina ljus, medan andra tar chansen att sälja så billiga ljus som möjligt.

Fladdrande låga kan ge farligt sot

Det som påverkar vilka partiklar och hur stor mängd av dessa som avges är dels innehållet i ljuset och veken, och dels under vilka omständigheter ljuset brinner.

– Om ljuset brinner stadigt med lugn och rak låga, så att du får en fullständig förbränning, och då produceras mest saltpartiklar, och den typen av partiklar är kanske inte oroande för vår hälsa.

– Men om lågan fladdrar så börjar ljuset sota och det är ett tecken på ofullständig förbränning. Då kan det bildas både sotpartiklar och andra kemiska föreningar, som till exempel polyaromatiska kolväten, som är cancerframkallande. Och den mixen är inte bra att andas in.

Oklart hur olika ljus påverkar hälsan

2009 gjorde Aneta Wierzbicka och hennes kollegor en studie där de jämförde partikelutsläppen från en rad olika ljus, som provocerades till att brinna med fladdrande låga. Det ljus som då släppte ut minst mängd farliga partiklar var ett ljus av rent stearin, och det ljus som klarade sig sämst var ett blåfärgat budgetljus tillverkat av en blandning av paraffin och stearin. Men mycket har hänt sedan dess.

–När vi gör liknande tester idag får vi inte samma resultat. De seriösa ljustillverkarna har utvecklat både ljusmassa och vekar för att minska utsläppen.

Enligt Aneta är det för tidigt för att dra mer slutsatser än så från det forskningsprojekt som hon är involverad i just nu med danska kollegor.

Men det finns några saker man som privatperson kan göra för att minska hälsoriskerna kring sitt ljusmys. I länklistan under artikeln hittar du Aneta Wierzbickas bästa tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.