Foto: TT

Här är oppositionens skuggbudgetar

Uppdaterad
Publicerad

Skolan, vården och försvaret låg i fokus när oppositionspartierna berättade vad de ville satsa mer pengar på. SVT Nyheter ger dig en överblick över oppositionens skuggbudgetar.

Moderaterna

Totalt vill Moderaterna satsa 38,9 miljarder kronor på i huvudsak vård, skola, polis och försvar. För att ”återupprätta lag och ordning” vill Moderaterna storsatsa på polisen, bland annat genom höjda polislöner.

Medan 10 miljarder extra ska ges till kommunerna, vill man göra ett jobbskatteavdrag för 22 miljarder. Utöver det vill man skärpa kraven för att få försörjningsstöd.

Samtidigt föreslås skattehöjningar i motionen, genom att avdraget för fackföreningsavgifter skrotas och genom en momshöjning.

Läs mer om Moderaternas skuggbudget här.

Liberalerna

Liberalerna vill i sin skuggbudget lägga 9,6 miljarder kronor på olika skolsatsningar. Den största posten handlar om att höja lärarlönerna. Enligt Björklund prioriterar partiet satsningar på skolan, integration, polisen, försvaret och lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS.

Fyra miljarder kronor skulle gå åt att rusta upp försvaret och 3,2 miljarder för fler poliser och höjda polislöner med 4 000 kronor i månaden.

Läs mer om Liberalernas skuggbudget här.

Centerpartiet

Centerpartiet har föreslagit nya reformer för 2,2 miljarder kronor i sin skuggbudget.

Partiet vill satsa 470 miljoner kronor per år på utsatta områden. Ett annat fokusområde är ”trygghet i hela Sverige”. C föreslår 400 miljoner kronor till karriärtjänster för specialistsjuksköterskor och 300 miljoner för att kunna utbilda sig till specialistsjuksköterska med full lön.

Dessutom vill man ha ett ”grönt avdrag” för 550 miljoner kronor årligen, vilket innebär ett fördubblat rotavdrag för miljöinvesteringar.

Läs mer om Centerpartiets skuggbudget här.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna satsar på äldre och vård. Partiet vill avsätta 6,2 miljarder per år på att äldre ska få hemsjukvård. Man vill även tillföra 800 fler läkare till år 2021.

Patienter ska även ha en fast läkare på vårdcentralen, så att patienter får träffa en och samma läkare vid varje besök.

Man vill också ha fler domstolar.

Läs mer om Kristdemokraternas skuggbudget här.

Sverigedemokraterna

SD vill ha mer resurser till vården och rättsväsendet. Höjda löner till polisen och 7 000 fler poliser runtom i landet är satsningar som de beräknar ska kosta 7,5 miljarder kronor de nästkommande två åren.

Sjukvården ska få 8,7 miljarder extra och partiet menar att det skulle kunna innebära att man minskar vårdköerna rejält.

De vill också stoppa förslag om höjd pensionsålder.

Läs mer om Sverigedemokraternas skuggbudget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.