Här är partiernas skuggbudgetar 2022

Uppdaterad
Publicerad

I april presenterade regeringen sin vårbudget. Nu är det dags för de andra partierna att presentera sina vårbudgetmotioner.

Regeringen vill bland annat stärka totalförsvaret, stötta Ukraina och satsa på flyktingmottagande som är jämnt fördelat över hela landet.

Under tisdagen presenterade Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet presentera sina skuggbudgetar. På onsdagen redovisar Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna sina.

Moderaterna

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterar partiets skuggbudget. Foto: TT

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är överens om en gemensam budgetmotion.

Anslaget till polisen vill partierna öka med en halv miljard kronor redan i vårens ändringsbudget.

Partierna vill också anslå en miljard kronor för nya vapenleveranser till Ukraina.

De fyra oppositionspartierna vill också stärka försvaret. Deras metod för att nå två procent redan 2025 går ut på att de fördubblar utrymmet för inköp av försvarsmateriel till 250 miljarder kronor.

-Det är en viktig signal till Försvarsmakten och det är viktigt att vi kommer upp i Natostandard så fort som möjligt, säger Elisabeth Svantesson.

Totalt rör det sig om reformer på omkring en miljard kronor mer än regeringen.

Hon säger att oppositionen arbetar med ett förslag till regeringens garantitillägg för pensionärer. Förhandlingarna går framåt, enligt M.

Centerpartiet

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Martin Ådahl, presenterar partiets skuggbudget. Foto: TT

I vårbudgeten föreslår partiet bland annat 180 miljoner för utvidgat växa-stöd för nyanställningar och 100 miljoner kronor i fördubblad jobbstimulans i försörjningsstödet för 2022.

Stödet för nyanställningar gäller för företag med upp till 10 anställda.

– Centern är småföretagens och jobbskaparnas parti. I slutändan är det småföretagen som skapar fyra av fem jobb, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl.

Centern ger inte något besked om man stödjer regeringens förslag om höjt garantitillägg till pensionärerna. Partiet kan avgöra om regeringens förslag går igenom i riksdagen, men Martin Ådahl ger inte något klart besked.

– Vi tänker inte bestämma hur vi gör förrän vi vet vilka alternativ som finns på bordet, säger han.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt presenterar partiets budget. Foto: TT

Sverigedemokraterna vill att den tillfälligt sänkta skatten på diesel och bensin blir permanent, något som väntas kommer kosta staten tolv miljarder kronor per år framöver. Den tillfälliga skattesänkningen är annars planerad att upphöra till sista september i år.

Partiets vårändringsbudget för 2022 handlar också mycket om hur inflationshotet ska bemötas.

– Regeringen tar inte hotet på tillräckligt stort allvar. Det krävs en budget som adresserar inflationshotet, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas skuggbudget innehåller också en halv miljard kronor till polisen, vilket presenterades under tisdagen, och en miljard kronor till stöd för Ukarina.

Om partiet kommer att rösta för regeringens förslag om ett garantitillägg för att höja pensionerna för de som har de lägsta beror på om SD, M, KD och L kan komma överens om ett alternativt förslag för att stärka pensionärers ekonomi.

– Jag tror och hoppas att det går, men blir vi inte överens blir det ja till regeringens förslag, säger Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Vänsterpartiet

Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, presenterar partiets vårbudgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Stefan Jerrevång/TT

I sin skuggbudget säger Vänsterpartiet att de vill slopa karensavdraget, höja pensionerna och se fler anställda inom välfärden.

Enligt partiets beräkningar skulle ett slopat karensavdrag kosta 5,4 miljarder kronor per år. Om karensersättningen införs i stället skulle det kosta 3,2 miljarder per år.

Vänsterpartiet kräver i sin budgetmotion att något görs åt karensavdraget – annars kan man inte räkna med partiets stöd.

– Det kommer inte vara möjligt att tänka sig att styra på Vänsterpartiets mandat med mindre än att man är beredd att göra något åt den här situationen i sjukförsäkringen, säger V:s ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati.

När det kommer till pensionen vill Vänsterpartiet höja inkomstpensionen och att höjningen ska ligga på omkring 13 procent. Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati skulle det innebära att kompensationsgraden höjs till runt 60 procent för de flesta pensionärer.

Nettokostnad för staten väntas bli 5,9 miljarder 2023, och 6,6 miljarder 2024.

Partiet presenterar ingen fullständig budget.

Kristdemokraterna

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kristdemokraterna har kommit överens med M, L och SD om mer pengar till försvar och polis. Partierna vill också anslå en miljard kronor för nya vapenleveranser till Ukraina. Anslaget till polisen vill partierna öka med en halv miljard kronor redan i vårens ändringsbudget.

– Vi har en stor samstämmighet kring försvar, trygghetsfrågor och energipolitik, säger KD:s partiledare Ebba Busch på en pressträff.

I sin skuggbudget vill Kristdemokraterna se åtgärder för att minska långtidsarbetslösheten – bland annat ett dubbelt jobbskatteavdrag för utsatta grupper.

Partiet vill även värna och utveckla kärnkraften. Kristdemokraterna vill både se en översyn av tillståndsprocessen och möjliggöra fler kärnkraftverk i Sverige. Målet ska vara 100 procent fossilfri el.

Ett annat förslag handlar om fler vårdplatser. Tanken är att regioner som klarar målet på maximalt 90 procents beläggning i snitt varje månad får ta del av ersättningen. Beräknad kostnad: 1 miljard per år mellan 2023 och 2025.

I sin skuggbudget finns även flera infrastruktursatsningar. Dels vill Kristdemokraterna prioritera att Ostkustbanan byggs klart, dels vill partiet satsa 6 miljarder de närmaste tre åren för vägunderhåll.

Liberalerna

Liberalerna vill också se fler poliser med högre lön för att komma tillrätta med den organiserade brottsligheten. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Liberalerna vill se stora insatser för den svenska skolan i sin skuggbudget. Mellan 2023 och 2025 vill partiet satsa nästan 16 miljarder och bland annat skapa särskilda undervisningsgrupper.

– Vi satsar i den här budgeten på att möta de problem som finns med oro och stök i klassrum, för få lärare och att unga människor måste klara skolan, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Partiet har också tillsammans med M, KD och SD kommit överens om mer pengar till försvaret och polisen. Enligt förslaget ska försvaret stärkas med två procent av BNP till 2025.

Liberalerna vill också se fler poliser med högre lön för att komma tillrätta med den organiserade brottsligheten. Partiet föreslår även sänkta skatter för personer med låg inkomst för att få fler i arbete.

M, SD, KD och L är även överens om att det ska bli billigare att bygga kärnkraft.

L vill också se ett annat pensionsförslag än regeringens. Enligt Johan Persson för Liberalerna samtal med andra partier som ska göra det mer lönsamt att ha jobbat.

– Vi tycker det är rimligt att på samma sätt som det finns en broms när inbetalningarna blir för låga så borde det finnas en gas när inbetalningarna blir för höga, säger han.

Miljöpartiet

Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund presenterade partiets skuggbudget. Foto: TT

Miljöpartiet vill satsa 100 miljarder per år i tio år för att energieffektivisera. Partiet säger även att de vill stoppa importen av rysk energi omgående. I sin skuggbudget vill Miljöpartiet också satsa 1,2 miljarder under 2022 för att göra klimatanpassningar.

Miljöpartiet vill även skjuta till fem miljarder till landets regioner för att kunna sänka biljettpriset i kollektivtrafiken med 20 procent.

Partiet vill, liksom flera andra partier, satsa mer pengar på polis och rättsväsende.

Samtidigt vill Miljöpartiet permanenta biståndramen från 1 procent av BNP till 1,25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet