Här är prästerna som har avkragats

Uppdaterad
Publicerad

Avkragningen av biskopen i Visby stift beskrivs som “unikt och historiskt”. Men när det gäller präster finns det en rad fall de senaste åren där de förlorat sina prästkragar, visar SVT:s kartläggning.

Biskopen Thomas Petersson hade en relation utanför äktenskapet med en anställd i stiftet – vilket anmäldes till Svenska kyrkans ansvarsnämnd.

På tisdagen meddelades beslutet: han får inte längre tjänstgöra som biskop, präst eller diakon inom Svenska kyrkan.

SVT Nyheter granskar

Att en biskop avkragas är mycket ovanligt. Senast det inträffade var i mitten av 1900-talet.

Bland Sveriges präster finns det dock flera fall. SVT har kartlagt avkragningar inom Svenska kyrkan de senaste fem åren och hittat sju ärenden där präster förlorat sina kragar.

Här är fyra av fallen:

Utreddes för våldtäkt mot tonårspojke 

Prästen polisanmäldes för oaktsam våldtäkt mot en 15-årig pojke 2020 – men utredningen lades ner i brist på bevis.

Kyrkorådet gick dock vidare med en internutredning som slog fast att prästen hade haft en sexuell relation med pojken efter att ha träffats på en sajt för BDSM-intresserade.

Domkapitlet beslutade i mars 2021 att prästen skulle avkragas, men då hade han redan lämnat sin tjänstgöring frivilligt.

Jämförde Jesus och Hitler 

Prästen gjorde, enligt domkapitlets utredning, jämförelser mellan Jesus och Hitler i en nazistisk podd. Uttalandena beskrevs som “djupt problematiska teologiska utsagor” och prästen avkragades.

Prästen nekade inte till att ha gjort dessa uttalanden, men åberopade åsiktsfrihet och överklagade beslutet till Svenska kyrkans överklagandenämnd. Nämnden gick på domkapitlets linje och fastställde avkragningen sommaren 2019.

Höll borgerliga vigslar och begravningar 

Prästen hade vid upprepade tillfällen uppdrag som borgerlig vigselförättare och höll i borgerliga begravningar. Det föll inte domkapitlet i smaken som i ett beslut 2019 menade att prästen brutit mot de löften som givits vid prästvigningen. Den aktuella prästen kallade avkragningsbeslutet för “pinsamt för Svenska kyrkan”.

Huserade på sexsajt

Prästen ska ha varit registrerad på en dejtingsajt och publicerat bilder som enligt domkapitlet klassas som explicita. En av dessa bilder ska även tydligt visa hens yrke som präst. Händelsen ägde rum under en treårig prövotid efter att prästen dömts för köp av sexuell tjänst.

Domkapitlet beslutade i maj 2017 att prästen skulle avkragas.

”Inte bara en juridisk fråga”

I fallet med prästen som utreddes för oaktsam våldtäkt togs beslut om avkragning trots att polisutredningen lades ned. Enligt Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid Svenska kyrkans nationella kansli, är det inte bara en juridisk fråga.

– Det är en förtroendefråga mellan den enskilda prästen, biskopen eller diakonen och kyrkan. Generellt handlar det om att det kan vara en mer etisk bedömning som går utöver vad juridiken bedömer, säger hon.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Fakta: Avkragning

Kyrkan har en egen instans som har tillsyn över församlingar och präster. Den kallas domkapitel och finns i varje stift.

Domkapitlet kan efter utredning av en präst ta beslut om att denne är “obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst”, vilket är den formella benämningen på att avkragas. Då blir man i praktiken avstängd från att jobba som präst inom Svenska kyrkan.

Om prästen i stället får en skriftlig varning eller prövotid får denne jobba kvar på sin post.

Domkapitlens beslut kan överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet