Foto: Johan Jeppsson/TT

Har du vad som krävs för att bli diplomat?

Publicerad

Testa dina kunskaper i Sveriges kanske svåraste quiz.

Har du en akademisk examen och sex månaders arbetslivserfarenhet? Kan du tala tre språk och köra med manuell växellåda? Då är du på god väg att klara kraven för att börja på Diplomatprogrammet.

Men du måste också klara proven.

Ett av delproven till Diplomatprogrammet är ett kunskapsprov som täcker allt från vilken stad som är huvudstad i Nordmakedonien till vilken hiphop-artist som tilldelats Polarpriset.

Här kan du själv testa dina kunskaper med hjälp av frågorna som ställdes inför Diplomatprogrammet 2024.

Varje del tar cirka fem minuter att göra.

Kunskapsfrågor från Diplomatprovet 2024

Så funkar ansökningen till diplomatprogrammet

Den som ansöker till Diplomatprogrammet måste ha en akademisk examen, minst sex månaders arbetslivserfarenhet, jobbat eller studerat utomlands i minst sex månader eller en termin, samt kunna svenska, engelska och ett av följande språk: arabiska, franska, kinesiska, ryska, spanska eller tyska. Dessutom krävs att du har ett B-körkort för manuell växellåda.

I nästa steg gör man så kallade potentialtester, eller färdighetstester, som sker digitalt.

De som gör bäst ifrån sig i potentialtesterna kallas till ett skriftligt prov som består av två delar, en uppsatsdel och en del med frågor. Det är den andra delen du kan göra ovan.*

Nästa steg kallas ”Assessment Center”, och där får de sökande som tagit sig vidare delta i en heldag med samarbetsövningar, stresstester och intervjuer.

I ett sista steg fattar Utrikesförvaltningens antagningsnämnd det slutgiltiga beslutet om vem som får börja sin bana som diplomat.

Ansökan till nästa diplomatprogram i början av 2026 stängde den 18 mars 2025.

* Vissa frågor har modifierats och uppdateras för att vara aktuella i mars 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.