Foto: TT

Här får du fota – och här får du inte

Uppdaterad
Publicerad

En man fick böter för att han fotade på ett skyddsobjekt där det råder fotograferingsförbud. Det är inte alltid lätt att veta var och vem man kan fotografera. SVT Nyheter reder ut begreppen med juristen Thomas Riesler på Svenska fotografers förbund.

Var får man inte fota?

– Enkelt uttryckt får man fotografera överallt på allmän plats. Men man får inte fota skyddsobjekt, i domstolar och på privat mark där det råder fotoförbud, det vill säga där någon har bestämmande och beslutande rätt som till exempel biografer, gallerior och skolor, säger Thomas Riesler.

Exempel på skyddsobjekt är till exempel områden, byggnader och fartyg som används av Försvarsmakten. Även Kungliga slottet, Drottningholms slott och Haga slott är skyddsobjekt. De två första är enbart förbjudna att fotografera/filma från luften medan Haga är förbjudet att även fota/filma från marken.

Det är inte en brottslig handling att fotografera i till exempel i en galleria där det råder fotoförbud men ägaren har rätt att kasta ut dig om du bryter mot förbudet.

Sjukhus kan få undantag och får på grund av integritets- och sekretesskäll införa fotoförbud i sina lokaler trots att de delvis är allmänna platser, uppger SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Thomas Riesler, jurist på Svenska fotografers förbund Foto: Knut Koivisto

Får man fotografera på privata platser?

– Man får inte olovligen fota någon i hemlighet som befinner sig i ett utrymme av privat karaktär, som i en bostad, en toalett eller omklädningsrum. Då gör man sig skyldig till kränkande fotografering.

För brottet kränkande fotografering som kom till som en ny lag 2013 finns det tre kriterier: Att fotograferingen sker utan tillstånd, att den sker i hemlighet och i ett område av privat karaktär som i ett hem, ett provrum eller en toalett, där man ska kunna anta att man får vara i fred. Upptäcks dock fotograferingen är den inte kränkande, då kan det röra sig om ett ofredande i stället. Sker den däremot i hemlighet, men inte på en privat plats, blir det inte heller ett ofredande eftersom personen måste känna till fotograferingen för att räknas som kränkt vid tillfället. Undantag för kränkande fotografering är ifall fotograferingen sker i ett försvarligt syfte, till exempel för att uppdaga missförhållanden som att avslöja vanvård på ett äldreboende, då avslöjandets samhällsintresse väger tyngre.  

Får jag fota i skolan?

– Det beror på vad skolledningen säger, i vissa skolor råder det fotoförbud och det ska eleverna respektera.

Hur är det med att dela fotografier på människor som inte samtyckt till att fotograferas? 

– Generellt så får du fotografera människor utan samtycke på allmän plats. Men här kommer också personuppgiftslagen in PUL, som ska skydda människors personliga integritet. Finns det en risk att de kan uppleva en kränkning av bilden kan det behövas ett tillstånd. Ansikten på nu levande människor som är identifierbara utanför den närmaste familj – och vänkretsen räknas som personuppgifter. Kränks de kan de bli ett brott mot PUL.

Om man fotograferar människor när de gör något komprometterande och sedan delar bilden kan det också röra sig om förtal. Man får heller inte använda en bild på någon som inte samtyckt till det i reklamsyfte.

Kan jag ta en selfie på tunnelbanan där andra kommer med på bilden och sedan dela den på sociala medier?

– Råder det inte fotoförbud så är det okej. Men sedan finns ju alltid kränkningsfrågan. Utgångspunkten i bedömningen om kränkningen ligger i den subjektiva upplevelsen. Men för att en kränkning enligt PUL ska kunna bli aktuell ska det exempelvis vara i ett sammanhang där bilden används vid  förföljelse av personen på bilden eller en systematisk dokumentation av denna person. Men om personen bara tycker att det är obehagligt att bli fotograferad och denne befinner sig på allmän plats så kan personen inte hindra att att du fotograferar denne.

Får jag sätta upp kameror i mitt hem?

– Om du riktar den inåt mot ditt kök för att till exempel filma din katt när du inte är hemma, så ja. Men riktar du kameran ut mot en allmän väg kan det handla om kameraövervakning och då krävs tillstånd. Filmas människor i ditt hem utan att de vet det, kan det handla om kränkande fotografering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.