Youtubeprofilen och influencern Antonija Mandir sover ibland bara fyra timmar per natt.
– Jag vill göra så mycket jag bara kan på 24 timmar så mina rutiner blir inte alls bra. Mitt sätt att leva, rakt in i kaklet-attityden, det kommer inte att hålla i längden. Jag har inte sovit på sex år, säger hon.
I hopp om att kunna stressa ned och hitta rutiner som ska hjälpa henne med sömnen besöker hon Alsike kloster utanför Knivsta, i programmet ”Sov gott”. Där får hon lämna ifrån sig mobilen, som kan vara en bidragande orsak till hennes sömnproblem.
Skärmar aktiverar hjärnan
– Blått ljus från skärmar har en inverkan på vår inre klocka, det signalerar till hjärnan att det är dag och kan påverka när du känner av att du ska sova, säger sömnforskaren Christian Benedict.
Han berättar att fasta rutiner kan hjälpa den som har sömnproblem. Och att skärmarna kan ha en negativ inverkan på fler sätt än genom det blå ljuset.
– Att hela tiden vara tillgänglig via sin mobil kan vara stressande för oss när vi försöker varva ned. Skärmar aktiverar vår hjärna, därför är det viktigt att lägga bort dem någon timme innan läggdags, säger han.
Se det andra avsnittet av Sov gott på SVT1 klockan 20:00 den 27/4, eller när du vill i SVT Play.
Sju skärmtips för bättre sömn
Tips från sömnforskaren Christian Benedict:
- Lägg bort alla skärmar 1-2 timmar innan läggdags.
- Om du har svårt att lägga bort din mobil, testa att sätta upp en regel för dig själv om att du bara får använda den när du står upp. På så vis “får” du inte använda mobilen när du ligger i soffan och försöker varva ned.
- Försök få minst 30 minuter dagsljus varje dag. Testa att cykla eller promenera till jobbet, eller kanske ta ett möte utomhus istället för inne. Om man får mycket dagsljus blir ens inre klocka inte lika påverkad av det blå ljuset från skärmen.
- Sätt gränser! Det kan vara stressande att t ex svara på jobbmail på sin lediga tid, berätta för dina kollegor att du bara kommer att svara på mail under arbetstid för att låta hjärnan vila när du inte jobbar.
- Stäng av pushnotiser på din telefon.
- Använd funktionen nattläge eller liknande på din mobil. Funktionen gör att skärmen ger ifrån sig ett varmare ljus, så att du minskar det blå ljuset som påverkar vår inre klocka.
- Ta mikropauser eller meditera under dagen. Om du hela tiden är uppkopplad, jobbar vid en skärm och scrollar mobilen så får hjärnan inte vila och processa saker under dagen. Om du ger dig tid att tänka på saker som bekymrar dig under dagen är det mindre risk att det dyker upp oroliga tankar när du ska sova.