Landstingen tecknar så kallade ramavtal med hyrbolag som fått konkurrera i upphandlingar, för att få bästa möjliga personal till bästa möjliga pris.
Men när de upphandlade bolagen inte kan leverera några läkare måste landstingen göra så kallade direktupphandlingar, som oftast ger dyrare personal med sämre kontroll.
Hundratals kronor mer i timpris
SVT Nyheters granskning visar att Region Jämtland/Härjedalen i fjol kunde hyra in allmänläkare till vårdcentralerna för drygt tusen kronor i timmen när de billigaste upphandlade bolagen levererat enligt ramavtal – men återkommande fått betala ett timpris ett par hundra kronor högre genom direktupphandlingar.
– Ett par hundra kronor i timmen gör stor skillnad om man har 30 inhyrda läkare parallellt under en vecka, säger regionens primärvårdschef Maria Karlsson.
”Skattepengar slösas bort”
Om läkarna jobbar 40 timmar den aktuella veckan blir fördyringen för Jämtland närmare en kvarts miljon kronor.
Från flera håll vittnar man om problemen med de många direktupphandlingarna – som ofta blir både dyrare och mer akuta än när läkare tas in under ramavtal.
– Vi har fått lägga många timmar på att introducera nya hyrläkare. Ibland har det visat sig att de inte alls haft koll på rutinerna, säger Maria Larm, verksamhetschef på hälsocentralen i Brunflo.
– Det värsta är att det är våra skattepengar som slösas bort.