Två vänner hittar psykedelisk svamp i den svenska skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de två vännerna plocka psykedelisk svamp i en svensk skog: ”Här var en fet”. Foto: SVT/Svenskarna och den psykedeliska svampen

Här hittar de olaglig svamp i svenska naturen

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är det olagligt att plocka, inta och sälja psykedelisk svamp. Det hindrar inte vännerna “Erik” och “Johan” från att gå ut i skogen för att hitta svampar som kan få dem att hallucinera.

– Jag har märkt att det har en positiv effekt på min återkommande nedstämdhet, säger “Erik”, men medger att det också finns risker.

Så kallad ”magisk svamp” innehåller det psykedeliska ämnet psilocybin. Ämnet kan påverka ens medvetande och vara hallucinatoriskt för många.  

I SVT Edits dokumentär ”Svenskarna och den psykedeliska svampen” säger Linda Bergvall, kommunpolis i området Storgöteborg, att det är väldigt enkelt för en ungdom att ta reda på hur man kan bli hög på svamp som finns i skogen. Därför valde polisen att gå ut med en varning på sociala medier.  

– Det är farligt att testa preparat, och framförallt preparat som man inte känner till, säger hon.  

“Potential för vissa, men också stor risk” 

Linda Bergvall beskriver att det ofta blir ett drev mot polisen på sociala medier när de går ut med den här typen av information. Att narkotikaliberala vill glorifiera narkotikabruk i stället för att tänka på konsekvenserna.  

– Vi får ju tampas med att det blir en mer och mer liberal syn på narkotika, det är det som är bekymret, säger Linda Bergvall.  

“Erik” och “Johan”, som är vana svampbrukare, har varit med om både bra och dåliga upplevelser med psykedelika. 

– Det är stor potential för vissa, men det är också stor risk. Så det är verkligen inget jag rekommenderar för alla, säger “Johan”. 

Se SVT Edits dokumentär Svenskarna och den psykedeliska svampen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.